CE verifică dacă Prima Casă ajută populaţia sau băncile

0
El a precizat că, la începutul acestei săptămâni, Consiliul Concurenţei a primit informarea de la Comisia Europeană, iar comunicarea Ministerului Finanţelor cu Bruxelles-ul se realizează prin Consiliul Concurenţei.

„CE doreşte doar informaţii privind programul care să ateste că acesta nu este ajutor de stat, ci ajutor social. Cu alte cuvinte, că statul nu ajută băncile, ci oamenii”, a spus Chiriţoiu.

Joi, purtătorul de cuvânt al CE, Jonathan Todd, a declarat pentru NewsIn că Executivul UE a contactat autorităţile române în legătură cu programul de finanţare Prima Casă pentru a verifica dacă ajutorul de stat respectă regulile UE privind concurenţa.

„Comisia este în contact cu autorităţile române, solicitând mai multe informaţii”, a spus purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru concurenţă, refuzând însă să facă orice comentarii suplimentare cu privire la programul Prima Casă.

Consiliul Concurenţei a precizat joi, printr-un comunicat, că autorităţile române pregătesc informaţiile referitoare la instituirea programului de garanţii pentru creditele persoanelor care doresc să cumpere locuinţe prin programul Prima Casă, elaborarea răspunsului realizându-se „în conformitate cu precedurile de rutină în relaţia cu forul comunitar”.

„Solicitarea Comisiei vizează o prezentare generală a Programului Prima Casă necesară pentru realizarea unei analize preliminare în baza reglementărilor în domeniul ajutorului de stat, întrucât forul comunitar este singura autoritate competentă să se pronunţe în acest domeniu”, se spune în comunicat.

Preşedintele Consiliului Concurenţei consideră că programul Prima Casă „conţine măsuri menite să ajute populaţia să-şi achiziţioneze prima casă, în contextul lipsei acute a lichidităţilor generate de actuala criză economico-financiară şi reticenţei manifestate de bănci în reluarea creditării”.

Chiriţoiu argumentează că garanţiile de stat la aceste credite reduc „considerabil” nivelul avansului solicitat de bănci populaţiei, de la 30-50% până la 5%, dobânda percepută scade semnificativ, la mai puţin de 6% pe an, „faţă de 10-12%, pe an in lipsa garanţiei”, iar costurile totale cu dobânda se reduc cu 42-49%.

„Programul Prima Casă este nediscriminatoriu, limitat în timp şi are un pronunţat caracter social”, conchide şeful Consiliului Concurenţei.

Referitor la capitalizarea CEC Bank, Chiriţoiu a precizat, pentru NewsIn, că Executivul european „nu e deocamdată satisfăcut de argumentele pe care statul român le-a adus, cum că suma necesară majorării de capital nu ar constitui ajutor de stat”.

În cazul în care Comisia Europeană se pronunţă spunând că este ajutor de stat, Finanţele nu vor putea contribui cu suma iniţial anunţată.

„În cazul în care Comisia Europeană decide că este ajutor de stat, suma pe care Finanţele o pot aduce la majorarea de capital a CEC este mult limitată. Nu vă pot da acum o sumă exactă, însă este mult mai mică decât cele 900 milioane de lei anunţate iniţial”, a mai spus Chiriţoiu.