x


 • EUR
  4.5988
  USD
  3.9154
 • 15° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  29 km/h
  Umiditate

  93%
  Presiune

  33661 hPa
string(8) "justitie"

Cea mai dubioasă şpagă din România: un comisar a fost pus sub acuzare pentru reducerea adaosului comercial la sandale

Un comisar de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Iaşi este acuzat că ar fi primit mită constând în achiziţionarea unor articole de încălţăminte fără adaos comercial. Acuzaţiile nu au fost îndeajuns pentru ca funcţionarul să aibe interdicţia de a-şi exercita funcţia.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 11.01.2017, 16:17 | Actualizat: 11.01.2017, 16:17

Comisarul Dana Mihaela Darie a avut până acum câteva zile interdicţia de a-şi exercita funcţia la CJPC, fiind cercetată într-un dosar penal în care este acuzată de luare de mită şi influenţarea declaraţiilor. Procurorul de caz a dispus prelungirea măsurii preventive, însă aceasta a fost revocată în totalitate de instanţă după ce judecătorii au invocat că au fost încălcate condiţiile legale care reglementează condiţiile de luare a controlulului judiciar, scrie adevarul.ro.

 

 

Potrivit ordonanţei de prelungire a controlului judiciar, ce a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Iaşi, Dana Mi­haela Darie este cercetată pentru cinci fapte de luare de mită, ea fiind pusă sub control judiciar la finele anului trecut. O primă faptă imputată Danei Darie ar fi avut loc pe 15 martie 2016, atunci când Darie a mers cu Barbu la un ma­gazin din satul Tudor Vladimirescu. Acolo, Leonida Barbu ar fi constatat că pe etichetele unor fructe nu era men­ţionată ţara de provenienţă, iar pe produsele de panificaţie nu se specifica cantitatea de amelioranţi utilizaţi. Pro­curorii spun că Leonida Barbu ar fi cerut o mită de 400 de lei, pe care a şi primit-o de la patroana magazinului. La plecare, Cristina Maftei ar fi luat o minge, pe care nu ar fi plătit-o.

 

Mită constând în reducerea adaosului comercial

 

O altă faptă ar fi avut loc în noiembrie 2015, când Darie a mers alături de acelaşi Barbu la un magazin din Iaşi, de unde femeia ar fi luat o pereche de ghete, fără a le plăti. „În data de 29.04.2016, Darie Mihaela-Dana, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a primit doi cozonaci, un drob de miel şi un kilogram de chifteluţe de carne de pasăre pe care nu le-a plătit, bunuri a căror valoare este de 74,49 de lei, de la M. Raluca-Dana – angajată a SC Carrefour SA – Complexul Comercial Felicia“, se mai arată în ordonanţă.

 

 

O altă faptă, destul de atipică, datează din data de 20 noiembrie 2015, atunci când, susţin anchetatorii, Darie a mers la control la un magazin de încălţăminte. Procurorii spun că mita de la acest magazin ar fi constat în achiziţionarea unei perechi de sandale doar la preţul de producţie, nu la cel de vânzare. Ulterior, de la acelaşi operator, Darie ar fi beneficiat de o reducere similară, intervenind pen­tru ca o altă persoană să cumpere o pereche de pantofi la preţul de producţie. O faptă ar fi avut loc „în data de 23 sau 24 iunie 2016“ – aşa cum se arată în ordonanţa procurorilor. Atunci, Darie este acuzată că ar fi contactat reprezenta magazinului Carre­four, cerându-i acesteia să nu declare la Parchet să ar fi luat bunuri din magazin fără să le plătească.