Cea mai mare prabusire imobiliara din Romania

0

Însă de departe cea mai mare prăbușire a prețurilor imobiliare din România este la terenurile din orașul Iași. Prețul acestora a căzut cu 80%, între anii 2008 și 2014, după cum arată un raport realizat de compania Darian DRS SA, un important jucător pe piața evaluărilor din România.

 

Tendința de scădere a prețului terenurilor s-a menținut și pe parcursul celui de-al doilea semestru al anului trecut comparativ cu a doua jumătate a anului 2013, prețurile scăzând cu 1%.

 

În schimb, Iașiul se numără printre puținele orașe din țară unde prețurile terenurilor au avansat în ultimele șase luni din 2014 față de prima jumătate a anului trecut. Alături de Iași, care a marcat o creștere de prețuri ale terenurilor de 2%, se mai regăsesc orașele Sibiu (+8%), Târgu-Mureș (+2%) și Cluj-Napoca (+1%).

 

Cea mai mică scădere a prețurilor terenurilor în ultimii șase ani se remarcă în orașul Miercurea-Ciuc: -32%. În medie, terenurile din marile orașe din țară s-au ieftinit cu aproximativ 60%.

 

În ceea ce priveşte terenurile pentru dezvoltare, numărul tranzacțiilor s-au intensificat în a doua jumatate a anului 2014, mai ales în Capitală, notează raportul Darian. „Investitorii s-au orientat către cele aflate în zone uşor accesibile, pentru care vizibilitatea ridicată şi accesibilitatea din punctul de vedere al transportului public şi accesului auto au fost printre principalele criterii de selecţie. De asemenea, a existat preponderent interes către zone deja consacrate pe anumite tipuri de dezvoltări imobiliare și mai puțin pe zone în curs de dezvoltare”, scrie raportul citat.

 

Pentru segmentul rezidenţial, cea mai mare căutare din partea dezvoltatorilor au avut-o terenurile care dispun deja de toate autorizaţiile de urbanism valabile.

 

Pentru sectorul de birouri ţinta au constituit-o cele cu acces facil la mijloacele de transport în comun, precum şi la zonele comerciale. Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicată s-a înregistrat din partea companiilor care au deja parcuri logistice sau de producţie în Romania şi care doresc să-şi extindă aceste parcuri industriale, mai precizează cei de la Darian.