Cel mai mare IPO în 2010. Banca lui Mao Zedong a strâns peste 19 mld. dolari (VIDEO)

În această săptămână, indicele compozit al Bursei din Shanghai a atins minimul ultimelor 15 luni, iar contextul nefavorabil din pieţele bursiere s-a văzut şi la nivel global. Aproape 50 de companii şi-au amânat oferta publică iniţială în ultimele 3 luni. Nu şi Agricultural Bank of China, o bancă cu istorie, înfiinţată în urmă cu mai multe decenii de fondatorul Chinei comuniste, Mao Zedong.

Autorităţile de la Beijing au decis să continue cu procedeul listării Băncii agricole a Chinei, singura mare bancă de stat rămasă neprivatizată. Iar instituţia financiară a vândut titluri de cel puţin 19,2 miliarde de dolari, ceea ce face din acest IPO cel mai mare din acest an.

Banca chineză ajunge, astfel, la o capitalizare de 128 de miliarde de dolari, peste cea a Citigroup şi Goldman Sachs. Există şanse să fie doborât chiar recordul global, deoarece unii analişti estimează că banca ar putea atrage din pieţe 23 de miliarde de dolari, prin suprasubsriere. La această valoare, ar fi cel mai mare IPO din istorie: recordul este deţinut în prezent tot de o companie din China, Industrial & Commercial Bank of China, cu 21,9 miliarde de dolari strânşi din piaţă în 2006.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed