Cele mai frumoase biserici și mânăstiri pentru Slujba de Înviere

0
Mănăstiri renumite pentru Sujba de Înviere
Mănăstiri renumite pentru Sujba de Înviere

 Slujba de Înviere are o strânsă legătură, în ultimii ani, cu minivacanța de Paște. Tot mai mulți români își aleg destinațiile aproape de locuri de poveste pentru popularele slujbe nocturne (Denii) ori Învierea Domnului, la mânăstiri ori biserici populare și istorice.

Vă prezentăm câteva recomandări de locuri cu istorie în tagma bisericească, încărcate de tradiție și renumite și pentru slujbele din noaptea Sfintelor Paști a Învierii Domnului.

Mânăstirea Neamț este cel mai vechi și mare așezământ monahal din toată Moldova. Atestată din 1407, una din biserici a fost ctitorită chiar de Ștefan cel Mare. Slujbele din perioada pascală au un farmec aparte la Mănăstirea Neamț.

Mânăstirea Putna este consideră unul din cele mai importante centre culturale și artistice românești. La Putna (jud. Suceava), Învierea se serbează de peste 500 de ani.

Și Mânăstirea Voroneț, cu celebrele picturi în ”albastru de Voroneț”, a fost, de asemenea, ctitorită de Ștefan cel Mare (1488). Este unul dintre cele mai importante așezăminte din Bucovina pentru o slujbă de Înviere memorabilă.

10 biserici și mânăstiri pentru Slujba de Înviere

Mânăstirea Prislop este situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara. De aproape șapte secole ea reprezintă unul dintre cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania. Aici Paştele se sărbătorește modest, locul fiind vegheat de duhul lui Arsenie Boca.

 Mânăstirea Bârsana este emblematică în Maramureș. Atestastă din 1390, asezământul de pe Valea Izei atrage anul mulți turiști în special în perioada sărbătorilor pascale, fiind aproape de Cimitirul Vesel de la Săpânța, ”mocănița” de pe Valea Vaserului ori Cascada Cailor.

Mânăstirea Cozia este amplasată într-un loc de vis, pe malul râului Olt.  Biserica (care a fost ridicată de Mircea cel Bătrân între 1387 și 1391), este situată la trei kilometri de stațiunea Călimănești, și a fost ridicată din piatră albă.

Mânăstirea Polovragi, județul Gorj se află în apropierea Peșterii Polovragi. Anual circa 2000 de credincioși aleg să participe la Sluja de Înviere.

Mânăstirea Sfânta Ana este a șezată pe defileul Dunării, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din țara noastră. Așezământul monahal este o mănăstire de maici cu viață de obște, aflată în Orșova, județul Mehedinți, care are drept hram praznicul Sfintei Ana, prăznuită la data de 25 iulie.

Mânăstirea Ciolanu se află la aproximativ 25 de kilometri de Monteoru, lângă localitatea Măgura, în județul Buzău. Mănăstirea este un lăcaș de o frumusețe rară, în care mii de oameni vin an de an la slujba de Paște.

Mânăstrea Snagov se află pe o insula și este lăcașul de cult care adăpostește mormântul domnitorului Vlad Țepeș. Din vechea vatră monahală se mai păstrează doar biserica principală cu hramul Intrării Maicii Domnului în biserică, refăcută de domnitorului Neagoe Basarab între anii 1517-1521, clopotniţa şi vestigii ale vechilor chilii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.