Cele mai puternice pașapoarte din lume. România a urcat mult în top

0

Mai multe cetățenii înseamnă mai multe pașapoarte și, deci, mai multe beneficii în a călători spre alte țări. Nomad Capitalist a analizat 199 de cetățenii și a realizat un top 10 al celor mai avantajoase pașapoarte. România este pe locul 21.

Indicele Pașapoartelor Capitaliste Nomad a fost creat pentru a evidenția cele mai bune cetățeni din lume. Evaluările se bazează nu numai pe călătoria fără viză, ci și pe legile internaționale de impozitare, percepția globală, cetățenia dublă și libertatea personală. Mai mult, multe pașapoarte au înregistrat o reducere a călătoriilor fără viză din cauza evenimentelor globale recente, de aceea valoarea deținerii mai multor cetățenie devine din ce în ce mai importantă.

Emiratele Arabe Unite (Scor pașaport Nomad: 110,50)

Emiratele Arabe Unite au intrat pentru prima dată în top zece anul acesta, trecând direct pe locul 1 de pe locul 35. Acest lucru se datorează în mare parte modificărilor recente care le permit străinilor să solicite cetățenie dublă, care, combinată cu libertățile de călătorie oferite de un pașaport din Emiratele Arabe Unite, plus mediul favorabil afacerilor din țară și sistemul fiscal de invidiat, plasează Emiratele Arabe Unite în fruntea listei.

Luxemburg (Scor pașaport Nomad: 108,00)

După 2 ani de menținere în fruntea clasamentului, Luxemburgul a coborât pe a doua poziție anul acesta. Acest stat membru al UE mic, dar prosper, oferă cetățenilor săi niveluri înalte de libertate. De asemenea, se mândrește cu o percepție excelentă a pașaportului. Și din fericire pentru expații care locuiesc acolo, recent a devenit mai ușor să se naturalizeze ca cetățean.

Elveția (Scor pașaport Nomad: 108,00)

Cetăţenii elveţieni se bucură de un nivel ridicat de libertate şi intimitate. Țara a urcat de la a 5-a la a 3-a poziție în acest an, devenind una dintre cele trei țări din afara UE care se află în primele zece. Celebra neutralitate a țării asigură cetățenilor elvețieni un statut aparte, ei rămân unii dintre cei mai respectați călători din întreaga lume.

Irlanda (Scor pașaport Nomad: 107,50)

Irlanda oferă una dintre cele mai scăzute rate ale impozitului pe corporații din Europa, în timp ce scorurile pentru vize ale pașaportului său sunt printre cele mai ridicate. Reputația excelentă a țării simplifică procesul de trecere al frontierelor pentru cetățenii irlandezi. Deși Irlanda nu face parte din Spațiul European Schengen, este membră a Spațiului Comun de Călătorie (CTA), ceea ce înseamnă călătorii gratuite în Regatul Unit și dreptul de a lucra în Regatul Unit.

Portugalia (Scor pașaport Nomad: 107,50)

Portugalia este o țară deschisă și prietenoasă care se bucură de unul dintre cele mai bune pașapoarte din Europa. Cetățenii portughezi sunt, de asemenea, foarte bineveniți în întreaga lume, bucurându-se de călătorii fără viză în țări precum Africa de Sud, pe care alți cetățeni ai Uniunii Europene nu le au. Portugalia oferă, de asemenea, o primire călduroasă expaților, cu un nivel ridicat de fluență a limbii engleze plus un program favorabil de scutire de taxe.

Germania (Scor pașaport Nomad: 107,00)

Germania este o economie de înaltă tehnologie și puternic industrializată, cu o puternică etică a muncii. Descrisă adesea drept „motorul Europei”, Germania este cea mai mare economie din UE și a patra cea mai mare economie din lume în general. Este, de asemenea, cea mai populată țară din Europa. Drept urmare, pașapoartele germane oferă un grad ridicat de libertate de călătorie, deși compromisul vine sub forma unor taxe mai mari decât mulți dintre vecinii săi europeni.

Republica Cehă (Scor pașaport Nomad: 107,00)

Menținând un loc de top 10 timp de 4 ani la rând, Republica Cehă este o destinație populară pentru expați, având o cultură bogată. Situată în centrul Europei, națiunea a aderat la UE în 2004. Deținătorii de pașapoarte se bucură de un grad ridicat de libertate de călătorie.

Noua Zeelandă (Scor pașaport Nomad: 106,50)

Recent intrată în topul celor 10 pașapoarte, având o climă blândă, cu o natură relaxantă și peisaje cinematografice, Noua Zeelandă este mai populară printre expați ca niciodată. Deși țara a impus restricții stricte în timpul pandemiei, cetățenii se bucură, în general, de un grad considerabil de libertate personală în interiorul țării, dar și de libertate de călătorie în întreaga lume.

Suedia (Scor pașaport Nomad: 106,00)

Scăzând de pe locul doi anul trecut la poziția nouă, Suedia se bucură totuși de o serie de șapte ani ca pașaport de top zece. Acest lucru se datorează reputației globale excelente a țării și nivelului ridicat de libertăți personale și de călătorie oferite, dar acest lucru vine cu prețul taxelor extrem de mari.

Finlanda (Scor pașaport Nomad: 106,00)

În ciuda faptului că a fost clasat anterior pe locul 1 în urmă cu doar câțiva ani, un pașaport finlandez încă oferă călătorii fără viză într-un număr mare de țări, dar politicile fiscale mai stricte pentru expați au redus scorul țării.

România (Scor pașaport Nomad: 104,00)

Pașaportul României se află în prezent pe locul 21, cu un scor total de 104,00. Clasamentul, realizat prin compararea cu alte pașapoarte globale, se calculează bazându-se pe abordarea Guvernului României nu doar în ceea ce privește călătoriile, ci și legile fiscale internaționale, percepția globală, cetățenia dublă, libertatea personală și numărul de țări pe care deținătorul de pașaport din România le poate vizita.

Accesul în alte state

Pentru calculul scorului România Travel, Nomad Capitalist s-a bazat pe datele IATA, Henley Index și sursele de știri. Pe baza acestor date, România a primit un scor de călătorie de 168, deoarece există 113 țări în care deținătorii de pașapoarte din România pot intra fără viză, 49 de țări care permit deținătorilor de pașapoarte din România să intre prin obținerea unei vize la sosire și 6 destinații în care pot intra cu autorizație electronică de călătorie (eTA). În total, deținătorii de pașapoarte din România pot intra în total 168 de destinații — fie fără viză, fie printr-o viză la sosire, fie printr-o eTA. Separat de aceste 168 de destinații, există 82 de destinații suplimentare în care deținătorii de pașapoarte din România fie au nevoie de viză fizică pentru a intra, fie de eVisa.

Scorul fiscal

Pentru calculul scorului fiscal cel mai mic scor este 10 și este atribuit țărilor care impozitează cetățenii, indiferent unde locuiesc, scoruri de 20 sau 30, țărilor care permit cetățenilor să se mute pentru a evita impozitul, 40 este atribuit celor care nu impozitează veniturile străine ale cetățenilor rezidenți și 50, țărilor cu taxe zero. Pe baza acestor date, România are un scor de impozitare de 30, ceea ce înseamnă că România permite cetățenilor să se mute pentru a evita impozitul.

Scorul de percepție

Pentru calculul scorului de percepție al României, au fost luate în considerare Raportul Fericirii Mondiale, Indicele Dezvoltării Umane și factorii subiectivi din experiențele rețelelor Nomad Capitalist pentru a determina modul în care cetățenii fiecărei țări sunt primiți și recunoscuți. Cel mai mic scor atribuit este de 10 (celor cărora li se refuză intrarea cetățenilor într-un număr substanțial de țări și/sau ai căror cetățeni se confruntă cu ostilitate substanțială), scorurile de 20, 30 și 40, țărilor ai căror cetățeni se confruntă cu ostilitate intermediară și 50, țărilor clasate printre cei mai fericiți din lume și ai căror cetățeni se confruntă cu o ostilitate minimă. Pe baza acestor date, România a primit un scor de percepție de 40, ceea ce înseamnă că cetățenii României se confruntă cu ostilitate intermediară.

Dubla cetățenie

Pentru calculul scorului pentru dublă cetățeni scorul variază de la 10, pentru strict interzis, până la 50, pentru liber permis. România are un scor de dublă cetățenie de 50, ceea ce înseamnă că cetățenilor români li se permite aproape întotdeauna să dețină alte cetățenie.

Libertatea

Realizat în baza informațiilor despre serviciul militar, supravegherea guvernamentală, libertatea presei și alți factori, scorul de libertate arată libertatea personală a cetățenilor, călătorilor și expaților: 10 fiind cel mai puțin liber și 50 fiind cel mai liber. România are un scor de libertate de 50, ceea ce înseamnă că cetățenii României au libertate totală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.