Cele mai spectaculoase imagini captate de telescopul James Webb după un an de misiune în spaţiu

Telescopul spaţial James Webb, care a costat 10 miliarde de dolari şi a fost dezvoltat şi construit pe durata a trei decenii, le permite acum astronomilor să observe detalii mult mai clare ale universului, scrie BBC. A fost nevoie de mai multe luni, după lansarea din ziua de Crăciun, a anului trecut, pentru ca telescopul să se aşeze pe poziţie şi să îşi calibreze componentele, însă imaginile pe care le-a trimis apoi pe Pământ i-au convins pe oamenii de ştiinţă că telescopul James Webb este un urmaş demn de predecesorul său, telescopul Hubble.

Stâlpii Creației. Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Confirmarea a venit după primele imagini cu Nebuloasa Vulturul, cunoscută mai bine sub numele de „Stâlpii Creaţiei”. Nebuloasa, fotografiată iniţial de telescopul Hubble, poate fi văzută acum cu o claritate mult mai mare, datorită undelor infraroşii folosite de telescopul James Webb. Aglomerarea de gaze în care se formează stele noi se află la o distanţă de 7.000 de ani-lumină de Pământ, având un diametru de 70 de ani-lumină.

Nebuloasa Carina

Nebuloasa Carina. Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

O altă imagine trimisă de telescopul James Webb este cea a „Stâncilor Cosmice” din nebuloasa Carina. Formaţiunea are o lungime de 15 ani-lumină şi are aspectul unui munte în spaţiu, iluminat de stele. Aceste stele nu erau vizibile până acum, însă au ieşit la iveală datorită undelor infraroşii folosite de telescopul James Webb. Formaţiunea se află la 7.600 de ani-lumină de Pământ.

Galaxia Roata de căruţă

Galaxia Roata de căruță. Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Telescopul James Webb a oferit şi o imagine mult mai clară a galaxiei „Roata de căruţă” sau ESO 350-40, descoperită prima dată de astronomul elveţian Fritz Zwicky, în anii 1940. Este denumită aşa datorită „spiţelor” ce par să meargă din centru spre exterior. ESO 350-40 a căpătat această formă în urma coliziunii cu o altă galaxie. Aceasta are un diametru de 145.000 de ani-lumină şi se află la aproximativ 500 de milioane de ani-lumină de sistemul nostru solar.

Neptun

Planeta Neptun și sateliții săi. Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Telescopul James Webb nu este folosit doar pentru explorarea regiunilor îndepărtate ale cosmosului. Poate capta imagini şi din sistemul nostru solar. O astfel de imagine înfăţişează planeta Neptun, înconjurată de sateliţii săi. Ceea ce pare a fi o stea, deasupra planetei, este, de fapt, Triton, cea mai mare lună a lui Neptun.

WR-140

Steaua WR-140. Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Una dintre cele mai interesante imagini captate de telescopul James Webb este steaua denumită WR-140. Steaua a ajuns la capătul ciclului său de viață și aruncă acum nori imenși de gaz în spațiu. O altă stea, nevăzută în fotografie, care formează un sistem binar cu WR-140, face ca norii de gaz să se comprime, datorită gravitației și să le confere acestora aspectul de undă. Norii de gaz se întind pe o suprafață de 10 mii de miliarde de kilometri, adică de 70.000 de ori distanța dintre Pământ și Soare.

Galaxia fantomă

M74 sau Galaxia fantomă. Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Galaxia M74, numită și Galaxia Fantomă, este cunoscută pentru brațele sale în formă de spirală. Se află la 32 de milioane de ani lumină de Pământ, în Constelația Peștilor. Telescopul James Webb a putut capta detalii foarte exacte despre filamentele de gaz și praf cosmic ale galaxiei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed