Centrala de la Cernobîl, inspectată de experții AIEA

0

‘În timpul misiunii, specialiştii vor studia înregistrările cercetărilor efectuate, documentaţia, rezultatele supravegherii radiaţiilor din zonă şi vor vizita locul accidentului’, se arată într-un comunicat de presă al centralei ucrainene, unde în 1986 s-a înregistrat cea mai mare catastrofă atomică din istorie.

 

Specialiştii AIEA vor examina, de asemenea, cauzele producerii incidentului din luna februarie şi vor urmări desfăşurarea lucrărilor de reparaţii, potrivit presei ucrainene.

 

Inspecţia are loc la cererea autorităţilor ucrainene, care au dat asigurări că incidentul nu a avut vreo influenţă asupra nivelului de radiaţii din sit. Cu toate acestea, notează EFE, imediat după prăbuşirea pereţilor şi a acoperişului sălii motoarelor, organizaţia ecologistă Greenpeace şi-a exprimat îngrijorarea, apreciind că nu există nicio garanţie că nu se poate prăbuşi ‘sarcofagul’ reactorului avariat în 1986.

 

Autorităţile ucrainene au informat în februarie că în urma incidentului nu a fost afectat noul sarcofag în construcţie la centrala de la Cernobîl – o arcă de dimensiuni uriaşe: 105 metri înălţime, 150 de metri lungime şi 260 metri lăţime. Necesitatea construcţiei unui nou sarcofag a apărut după ce şapa de beton turnată deasupra celui de-al patrulea reactor avariat a început să se fisureze.

 

Accidentul de la Cernobîl a avut loc la 26 aprilie 1986, în urma unei explozii la cel de-al patrulea reactor al centralei. Suprafaţa contaminată din cauza scurgerilor de substanţe radioactive se ridică la 50.000 de kilometri pătraţi (12 regiuni) numai în Ucraina, însă norul radioactiv a dus particule periculoase şi în ţările vecine, dintre care cele mai afectate au fost Rusia (60.000 de km pătraţi) şi Belarus (46.500 de km pătrați), potrivit RIA Novosti.