Cererea de locuinţe din Capitală este de 30 de ori mai mare decât oferta

0

Fostul preşedinte al Telemobil-Zapp, actualmente director al Copper Beech, Diwaker Singh, spune că scumpirea creditelor ipotecare va afecta pe termen foarte scurt cererea de apartamente şi vile. Nivelul crescut al cererii, cât şi tendinţa continuă de majorare a salariilor din Bucureşti, vor păstra potenţialul imens al cererii solvabile pe segmentul rezidenţial. În schimb, majorarea cu 20-25% pe an a costului construcţiilor şi stabilizarea preţurilor terenurilor la nivelul anului 2007 alungă speculatorii imobiliari de termen scurt. “Este sfârşitul erei speculatorilor în domeniul imobiliar, sfârşitul aventurierilor, şi timpul investiţiilor planificate pe termen lung”, a spus Singh.

Randamentele investiţiilor imobiliare vor rămâne în jurul a 35-50% pentru investitorii care au achiziţionat teren înainte de 2007. Pentru ceilalţi, însă, rentabilitatea investiţiei va fi mai mică. Randamentul va rămâne, însă, suficient de atractiv pentru a atrage noi investitori. “Nu văd preţurile pieţei imobiliare crescând substanţial. Vor creşte, probabil, cu numai 5-7% pe an, însă în mod categoric preţurile nu vor scădea, iar piaţa va rămâne atractivă.”

Copper Beech a contractat o linie de credit de 575 de milioane de euro de la BCR şi a investit deja 75 de milioane de euro în construcţia a 17.000 de apartamente şi vile. Firma va începe în curând construcţia a 3.500 de noi apartamente dedicate clasei medii şi peste medie. Preţurile ansamburilor rezidenţiale Copper Beech variază între 1.300 şi 1.500 de euro pe metru pătrat, fără TVA. În plus, firma planifică lansarea unui proiect de mari dimensiuni pe segmentul clienţilor cu venituri mici.