Cerinţele excesive de capital îngrijorează asiguratorii europeni

0

Asigurătorii europeni sunt îngrijoraţi de faptul că implementarea unor măsuri propuse de CEIOPS ar putea însemna reîntoarcerea la Directiva Cadru Solvency I, al cărei principiu de bază era excesiv de prudent în ceea ce priveşte cerinţele financiare impuse.

Într-un comunicat se arată că solicitările excesive ar dăuna consumatorilor, economiei europene şi industriei asigurărilor. Reducerea investiţiilor şi a capacităţii de subscriere a companiilor din industria de asigurări ar avea efecte ingrijorătoare la nivel macroeconomic, spune Tommy Persson, preşedintele CEA.

Deţinătorii de poliţe ar putea fi cei mai afectaţi, deoarece preţurilor multora dintre produsele de viaţă şi non-viaţă ar creşte, se mai arată în raportul CEA.

Supra-capitalizarea ar afecta competitivitatea sectorului asigurărilor din Uniunea Europeană şi capacitatea acestuia de a atrage noi finanţări. Cerinţele privind solvabilitatea asigurătorilor europeni există din anii ’70. Comisia Europeană a propus o reevaluare mai amplă a cerinţelor de solvabilitate în iulie 2007. Modificările fost aprobate după negocieri îndelungate între Parlamentul European, Consiliu şi Comisie, în primăvara anului 2009.

CEA este federaţia europeană a asigurătorilor şi reasigurătorilor. Are sediul la Bruxelles şi reprezintă companii care deţin o cotă de 94% din totalul veniturilor din prime, în Europa. Asigurătorii europeni generează venituri din prime de 1.100 de miliarde de euro, au un milion de angajaţi şi investesc mai mult de 6.900 de miliarde in economie. Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Ronia a devenit membru afiliat la CEA în anul 2006.

“Industria de asigurări are temeri bine întemeiate în legătură cu efectele unora dintre propunerile curente ale CEIOPS, deoarece acestea ar dăuna consumatorilor, economiei europene şi industriei asigurărilor. Reducerea investiţiilor şi a capacităţii de subscriere a companiilor din industria de asigurări ar avea efecte ingrijorătoare la nivel macroeconomic”.