Certificatul energetic pentru clădiri: o necesitate pentru clădirile din România

0

Certificatul de performanță energetică pentru imobile (cunoscut și sub numele de certificat energetic) este un document obligatoriu pentru toate clădirile care se vând, se renovează major sau se închiriază, precum și pentru clădirile publice.

Scopul Legii nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor (cu modificările și adăugirile ulterioare) este promovarea măsurilor pentru creșterea performanței energetice a clădirilor, luând în considerare condițiile climatice exterioare și de amplasament, cerințele de confort interior, de nivel optim, din punctul de vedere al costurilor și al cerințelor de performanță energetică, precum și pentru ameliorarea aspectului urbanistic al localităților.

Detalii suplimentare puteți găsi pe site-ul topcertificat.ro aparținând companiei Reflex Architecture SRL București, care conține pe lângă oferta de elaborare certificat energetic al firmei, oferta privind studiul NZEB.

Utilitatea unui certificat energetic pentru clădiri

Acest document este important pentru că:

  • oferă o evaluare obiectivă a performanțelor energetice ale unui imobil – prin intermediul certificatului energetic pentru clădiri, cumpărătorii și chiriașii pot afla consumul de energie al unei clădiri și pot compara diferitele opțiuni disponibile pe piață. Acest lucru le permite să facă alegeri mai informate și să economisească bani în timp.
  • ajută cumpărătorii și chiriașii să facă alegeri mai bune – poate ajuta autoritățile locale să ia decizii mai bune în ceea ce privește dezvoltarea urbană (de exemplu, autoritățile pot decide să ofere stimulente fiscale pentru clădirile cu performanțe energetice ridicate);
  • contribuie la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră –consumul de energie din clădiri reprezintă o parte semnificativă a consumului total de energie din România, iar prin îmbunătățirea performanțelor energetice ale clădirilor, putem reduce consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră, contribuind astfel la protecția mediului.

În România, consumul de energie este ridicat, iar emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere.

Certificatul energetic (certificatul de performanță energetică pentru) este un instrument important care poate ajuta la reducerea acestor probleme.

Prin obligarea proprietarilor de clădiri să obțină un astfel de act legal, statul român își propune să reducă consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră.

Ce trebuie să știți despre certificatul energetic

  • certificatul de performanță energetică poate fi emis doar de un auditor energetic atestat – un specialist care efectuează o inspecție a clădirii, studiază o serie de acte ale acesteia și face o serie de calcule conform metodologiei legale în vigoare și emite actul;
  • are are o valabilitate de 10 ani (cu condiția ca în acest termen imobilul să nu fie supus lucrărilor de renovare majoră, care să-i modifice consumurile energetice);
  • trebuie să fie prezentat cumpărătorului sau chiriașului în momentul vânzării sau închirierii clădirii, iar după vânzare trebuie transmis vânzătorului în original.

Cum puteți obține un certificat energetic

Pentru a obține acest document, trebuie să contactați un auditor energetic atestat, care va efectua o inspecție a clădirii dumneavoastră, va studia o serie de acte ale imobilului pe care i le veți înmâna în copie, va face calculele inginerești conform metodologiei legale și va emite certificatul de performanță energetică pentru imobil sau unitatea de clădire ce se supune analizei.

Costul unui certificat energetic în general variază în funcție de dimensiunea și complexitatea clădirii, putând fi stabilit liber de fiecare auditor.

Concluzie

Certificatul energetic este un instrument important care poate ajuta la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Prin înțelegerea importanței lui și prin solicitarea unui astfel de act pentru clădirea dumneavoastră, puteți contribui la protejarea mediului și la economisirea banilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.