CES, aviz negativ pe înghețarea pensiilor și tăierea voucherelor de vacanță: Scade nivelul de trai

0
4
CES, aviz negativ pe înghețarea pensiilor și tăierea voucherelor de vacanță: Scade nivelul de trai

CES acuză Guvernul Cîțu că prin măsurile propuse „generează scăderea nivelului de trai”. Florin Cîțu i-a acuzat, în replică, pe membrii CES, că sunt  „un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor”, potrivit Digi24.ro.

 

 

 

Ministrul Claudiu Năsui a depus plângere penală la DNA pentru suspiciuni de fraudă

 

 

 

Principalele reproșuri aduse de CES măsurilor de austeritate propuse de Guvern prin textul OUG:

  • Neacordarea voucherelor de vacanță constituie o formă de accentuare a problemelor grave prin care trece HORECA. Măsura încetării acordării nu poate avea o susținere economică pentru că impactul bugetar este foarte mic, de doar 0,15% din PIB
  • Eliminarea gratuității pe calea ferată pentru studenți are efecte negative asupra participării la schimburile de experiență și la diverse manifestări. Nu este justificată economic, impactul fiind deosebit de redus, de doar 0,01% din PIB.
  • Nemajorarea în anul 2021 a punctului de pensie este inacceptabilă afectând în mod negativ mai ales persoanele cu pensii mici care nu au acces la elementele necesare din coșul minim.
  • Înghețarea valorii punctului de pensie atrage grave probleme de natură socio-economică care nu pot fi justificate printr-o încercare de remediere a situației de deficit bugetar excesiv, impactul fiind doar 0,8% din PIB

 

 

Fostă patroană de magazin în Lehliu Gară, numită manager de spital

 

 

 

În plus, se arată în avizul nefavorabil al CES, „Măsurile menționate contravin mai multor prevederi legislative adoptate de Parlament. Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure un trai decent. Per ansamblu, măsurile propuse generează scăderea nivelului de trai al populației”.