CEZ: Proiectul eolian de la Cogealac este stopat din cauza divergenţelor dintre instituţiile statului

0

„Investiţia este blocată de Inspectoratul teritorial în Construcţii Constanţa din cauza unei divergenţe cu autoritatea emitentă a autorizaţiei de construcţie pentru partea a doua a proiectului (Consiliul Judeţean Constanţa) (…) În contextul economic actual, investiţia de 1,1 miliarde de euro a grupului CEZ este stopată fără argumente legale solide şi în continuare fără înştiinţări oficiale, aruncând asupra României importante semne de întrebare cu privire la climatul creat investitorilor străini”, se arată într-un comunicat al grupului ceh transmis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

CEZ arată că a urmat toate etapele de avizare impuse de legislaţia românească şi are toate autorizaţiile necesare constructiei parcului eolian de la Fântânele şi Cogealac, proiect pe care l-a achiziţionat în urmă cu peste doi ani.

„În calitatea sa de investitor, grupul CEZ şi-a îndeplinit obligaţiile referitoare la parcurgerea etapei de avizare, respectând legile în vigoare în Romania, exprimându-şi încrederea în autorităţile statului român care au eliberat toate avizele cerute de lege şi dovedind constant că este un investitor serios, nu unul la nivel numai declarativ”, potrivit sursei citate.

Cinci persoane au fost rănite, la 26 iulie, în Cogealac, fiind împuşcate cu gloanţe de cauciuc, în urma unui conflict între primar şi localnici, pe de o parte, şi angajaţii firmei care asigura paza parcului eolian.

Grupul ceh arată că şeful ITCC, Gigi Chiru, a solicitat CEZ să oprească lucrările pe teritoriul comunei Cogealac, dar nu „printr-o înştiinţare oficială, ci prin intermediul unei conferinţe de presă.

„Faptul că reprezentanţi ai ITCC contestă legalitatea unor autorizaţii emise de alte instituţii ale aceluiaşi stat crează României imaginea unui climat legislativ şi de afaceri dificil. (…) Semnalul transmis prin astfel de evenimente şi situaţii contradictorii, care pun în pericol o investiţie străină de 1,1 miliarde de euro, este unul periculos pentru investitorii străini”, potrivit CEZ.

În opinia CEZ, „există încă reprezentanţi ai autorităţilor locale care par a depune eforturi majore pentru blocarea unui proiect complet avizat conform legii de către toate autorităţile competente române.

„În mod regretabil, chiar şi după ce toate aceste instituţii ale statului au avizat favorabil realizarea investiţiei, o altă instituţie caută motive şi ocazii să se opuna în orice mod construirii celei de a doua etape a parcului eolian, la Cogealac. Este dificil de înţeles atitudinea ostentativă a unora dintre reprezentanţii autoritaăţlor statului, care par mai interesaţi să atragă luminile reflectoarelor şi atenţia camerelor de filmat decât să urmeze procedurile legale şi să îşi exercite corect rolul şi functiile cu care au fost investiţi”, se arată în comunicat.

Grupul ceh mai arată că „în ciuda dificultăţilor greu de înţeles” în derularea proiectului din partea „câtorva reprezentanţi” ai unor autorităţi locale din Constanţa, a început să producă electricitate prin 90 de turbine eoliene.