China este zguduită de un nou tsunami. Unul demografic

0

Măsurile luate de China pentru reducerea populaţiei se întorc împotriva ei. Deja sunt prea multe persoane în vârstă ai căror copii nu au timp sau bani să îi intreţină- urbanizarea şi politica “copilului unic” au erodat vechile obişnuinte, ca tinerii să aibă grijă de vârstnicii lor. În consecinţă, statul trebuie să plătească bani grei pentru a le oferi minimum de confort- un adăpost, hrană şi asistenţă medicală.

 

Problemele Chinei reprezintă practic o replică a situaţiei cu care s-a confruntat Japonia în 1990. Cu o diferenţă esenţială-China va îmbătrâni înainte de a se îmbogăţi.

 

Potrivit ultimului recensământ organizat în 2009, în China existau aproximativ 178 milioane de persoane de peste 60 de ani. Estimările realizate de Organizaţia Naţiunilor Unite sunt şi mai sumbre: 437 de milioane de chinezi de peste 60 de ani, adică o treime din populaţie. “Este un tsunami demografic. Modelul prin care vechile generaţii convieţuiesc cu tinerele generaţii a dispărut ”, a declarat, citat de Bloomberg, Joseph J. Christian de la Harvard Kennedy School, specializat în problema adăposturilor pentru vârstinici din China. Costurile lunare pentru cazarea într-un azil de bătrâni ajung la aproximativ 2.000 de yuani, adică în jur de 318 dolari, la care se adaugă cheltuielile pentru mâncare. În unele cazuri, cum este cel al veteranilor de război, statul este cel care plăteşte toate aceste cheltuieli.

 

Sunt zeci de milioane de persoane în vârstă lăsaţi de copii să se descurce pe cont propriu şi prea puţine soluţii viabile pentru rezolvarea acestei probleme. Chiar dacă Guvernul Chinez a constituit un Comitet Naţional cu misiunea de a realiza un plan în acest sens, rezultatele se lasă aşteptate. Mai ales că nici vechile măsuri nu ajutau deloc-familiile trebuia să îşi asume responsabilităţi minore faţă de bătrânii lor. Acum, statul se uită cu speranţă la sectorul privat, la organizaţiile neguvernamentale sau la comunităţile locale pentru a găsi o cale mai bună. Dar nici de aici nu vin prea multe veşti favorabile. Foarte puţine companii private oferă pentru bătrâni servicii comparabile cu cele din Vest. “Serviciile de sănătate pentru persoanele în vârstă sunt în faza copilăriei”, a declarat Ninie Wang, fondatorul unui companii care oferă servicii bătrânilor din Beijing.

 

Firma lui Wang poate oferi asistenţă medicală la domiciliu pentru 20.000 de persoane, dar este unul dintre puţinii care oferă astfel de servicii. Potrivit datelor oferite de Banca Mondială, China are aproximativ 38.000 de instituţii care oferă servicii pentru persoanele în vârstă. Există astfel 2,7 milioane de paturi disponibile, suficiente pentru numai 1,6% din populaţia de peste 60 de ani. O parte din aceste stabilimente sunt dedicate oficialilor care ies la pensie sau spitale private pentru oamenii cu stare. Restul, sunt un fel de case slab dotate din punct de vedere medical amplasate în marile aglomerări urbare. Mai mult, conform unui sondaj realizat de o fundaţie din China, la nivelul lui 2009, mai puţin de o treime dintre aceste case de bătrâni dispuneau de personal medical, asistente şi medici. Restul lucrau cu persoane necalificate. În mediul rural, situaţia este şi mai sumbră. În ţările dezvoltate, sunt asigurate locuri pentru 8% dintre vârstnici.