Cifrele dezastrului: Peste 82% din companiile de la bursă au preţuri mai mici decât media ultimelor 12 luni

Condmag Braşov (COMI), compania constructoare de conducte magistrale de petrol şi gaze, are în prezent cea mai mare abatere de valoare, de  peste 50% faţă de capitalizarea sa medie din ultimul an calendaristic.

 

 

Capitalizarea este valoarea de piaţă a unei companii, calculată cu produsul dintre preţul de piaţă al unei acţiuni şi numărul total de acţiuni emise de compania respectivă. Au fost luate în considerare cele mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată ca şi de pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Statistica este disponibilă şi în fişierul ataşat.

 

 

Prezenţa în top a Condmag este relativ surprinzătoare, având în vedere că are drept clienţi principali pe Petrom şi Romgaz. Dar şi comenzile acestora au scăzut.

 

 

Mai suprind prin prezenţa în topul scăderilor:

Compania de panificaţie Boromir Prod (SPCU) este unul dintre liderii pieţei sale, cu o abatere de valoare de -30%. Se ştie că domeniul alimentar este unul dintre cele mai rezistente la criză, pentru că mâhrana este deobicei ultima la lista renunţărilor. Poate fi un semn că românii au început să mânânce mai puţină pâine, dar mai ales sortimentele de lux precum cozonacii.

 

 

Antibiotice Iaşi (ATB) (-22%) face parte din alt domeniu „defensiv“, adică rezistent la marile căderi bursiere (pierde mai puţin), Totuşi, compania ieşeană este  prinsă în caruselul blocajului financiar din sistemul sanitar şi, inclusiv din această cauză, investitorii cred că îşi va recupera mai încet banii pe investiţiile. Se pare că nu ajută prea mult intrarea pe dificila piaţă nord americană.

 

 

Banca Transilvania (TLV) şi-a dublat profitul în semestrul II, dar are parte de tratamentul aplicat de investitori tuturor băncilor, care sunt, toate, suspectate că s-ar putea contamina de maladia datoriilor guvernelor. Pierde acum 20% faţă de valoarea sa medie.

 

 

Dacă considerăm  că o abatere de 10 % faţă de media anuală este acceptabilă în vreme de criză, atunci doar 15 din cele 80 de companii luate în considerare au reuşit să-şi limiteze pierderile la cel mult 10%.

 

 

Pe de altă parte, dintre cele 14 companii cu preţuri actuale mai mari decât media, doar 5 au reuşit abateri pozitive mai mari de 10%, iar cauzele sunt conjunturale şi cunoscute: bătălia pentru controlul Oltchim (OLT), Argus (UARG), COMCM şi Bermas, respectiv voga îngrăşămintelor de la Azomureş (AZO).

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed