Cifrele dezastrului. Veniturile nu mai fac față cheltuielilor cu pensiile și salariile bugetarilor

0

Majorările repetate de pensii și salarii, dar și creșterea numărului beneficiarilor de ajutoare sociale produc dezastru în execuția bugetară. Așa cum arată cifrele la două luni, falia între ceea ce colectează statul, prin ANAF, din taxele și impozitele percepute populației și companiilor (venituri fiscale) și ceea ce cheltuiește pe obligațiile mai sus amintite se adâncește, scrie Romania Libera.

 

Numai cheltuielile cu plata salariilor și a ajutoarelor sociale în lunile ianuarie-februarie din acest an au ajuns la 24,98 miliarde de lei, în creștere cu peste 10% față de perioada similară a anului trecut. În același timp, veniturile fiscale, cea mai importantă sursă a încasărilor bugetare, au fost de doar 20,8 miliarde lei. Îngrijorător este că acestea sunt în continuare sub nivelul de anul trecut, respective cu 5,6% în primele două luni din 2017. Așadar, tot ce se încasează din taxe nu ajunge decât pentru a plăti 83% din suma necesară salariilor și cheltuielilor de asistență socială (în principal pensii).

 

În perioada ianuarie-februarie 2016, falia era mult mai mică atunci, când statul a cheltuit pentru salarii și asistență social suma de 22,5 miliarde lei, la venituri fiscale de 22,09 miliarde lei, potrivit datelor din execuția bugetară consultate de RL. Mai grav este că proiectul legii salarizării unitare prevede noi majorări salariale pentru personalul public, iar pensile vor crește din nou, de la 1 iulie, după ultima majorare, de la 1 ianuarie.

 

Nici situația veniturilor totale (care includ și banii din fonduri europene) nu arată bine, dat fiind că în primele două luni sunt cu 1,4% mai mici față de ianuarie-februarie 2016, în timp ce cheltuielile s-au diminuat doar cu 0,3%, fiind tăiate în principal investițiile.

 

Socoteala de acasă, suprarealistă

 

Un aspect extrem de important care ar fi trebuit analizat este cum arată veniturile realizate față de prognoza Ministerului Finanțelor. Pentru tot anul, bugetul e construit pe o creștere a veniturilor totale de 14% față de 2016, dar și pe o creștere economică de 5,2%. Pornind de la aceste cifre, Ministerul Finanțelor era obligat să publice, la 30 de zile de la publicarea bugetului, prognoza trimestrială de încasări. Dacă am fi avut această prognoză, am fi realizat că situația este mult mai dramatică, pentru că toată construcția bugetară devine foarte șubredă.