Cine dă „tunuri” pe spatele șoferilor dați în judecată de stat

Sute de executori judecătorești nu numai că trăiesc, dar fa bani frumoși de pe urma faptului că ați fost dat în judecată pentru că nu ați avut rovinietă.

 

Concret, orice șofer care a fost amendat pentru lipsa rovinietei pe un an și nu și-a plătit amenda la timp, ajungând să fie executat de CNADNR, pe lângă cei 28 de euro, valoarea rovinietei, este obligat să achite cheltuieli cu executarea în valoare de 342,84 lei, bani care intră în conturile unei firme de avocatură.

 

Astfel, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) își recuperează banii de rovinietă, însă o sumă de trei ori mai mare, plătită tot de clientul executat, ajunge în conturile unor firme private de avocatură de serviciile cărora beneficiază CNADNR.

 

Cum e posibil acest lucru? Narcis Ștefan Neaga, directorul general al CNADNR, a explicat, pentru un parlamentar, că instituția pe care o conduce colaborează pentru punerea în executare a titlurilor executorii cu nu mai puțin de 224 birouri de executori judecătorești.

 

În perioada 2013-2015, CNADNR a cheltuit pentru executare și taxe judiciare de timbru o sumă totală de aproximativ 28,73 milioane lei, potrivit lui Narcis Ștefan Neaga.

 

Acesta a mai precizat că, potrivit noului Cod de Procedură Civilă, „creditorul este obligat să avanseze cheltuielile necesare îndeplinirii actelor de executare, potrivit dispozițiilor luate de către executor. Partea care solicită îndeplinirea unui act sau a altei activități care interesează executarea silită este obligată să avanseze cheltuielile necesare în acest scop”.

 

Prin urmare, sumele se recuperează de la debitori: „Cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite sunt în sarcina debitorului urmărit. (…) Debitorul va fi ținut să suporte cheltuielile de executare stabilite sau, după caz, efectuate după înregistrarea cererii de executare și până la data realizării obligației stabilite în titlu executoriu, chiar dacă el a executat-o de bunăvoie, precum și onorariul executorului judecătoresc stabilit potrivit legii”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed