Cine plăteşte dacă Grecia dă faliment. Şi cât

0

Pentru moment, liderii zonei euro vizează o soluţie de compromis pentru datoria grecilor (scăderea dobânzilor, prelungirea scadenţelor, invitaţia creditorii privaţi de a-şi vinde obligaţiunile greceşti deţinute la preţul actual, mult mai mic ), dar tot mai multe voci cred că planul nu va funcţiona, iar Grecia va ajunge în situaţia unui “eveniment de credit”. În acest caz, scenariul ar fi Grecia să anunţe că nu poate plăti cel puţin jumătate din datorie. Cine nu-şi va recupera banii?

1. Băncile greceşti. Dacă Grecia dă “default” pentru jumătate din datorie, primele afectate vor fi chiar băncile din Grecia, care deţin jumătate din datoria publică a Greciei. Ele se vor confrunta astfel cu pierderi de 25 de miliarde de euro în acest scenariu.

2. Banca Centrală Europeană însăşi. BCE a tot cumpărat bonduri greceşti până a ajuns să deţină 20% din datoria Greciei. Cu tot cu împrumuturile acordate băncilor, expunerea BCE pe Grecia ar ajunge la 140 de miliarde, potrivit calculelor unui think-tank, Open Europe.  În cazul în care Grecia nu va plăti jumătate din datorie, pierderile BCE ar fi cuprinse între 44 şi 65 de miliarde de euro.

3. Băncile străine. Băncile din Germania, Franţa şi Marea Britaniei sunt, în această ordine, cele mai expuse pe datoria publică a Greciei, cu 22,6 miliarde, 15 şi, respectiv, 3,4 miliarde, potrivit unor calcule Reuters. Nu degeaba tot cere FMI în ultima vreme o recapitalizare a băncilor europene.

4. Statele din zona euro.În final, fie că vor garanta împrumuturile Fondului European de Stabilitate Financiară, fie că îşi vor suplimenta capitalul de la BCE, fie că vor recapitaliza băncile, cetăţenii statelor din zona euro vor plăti pentru falimentul grec.