AcasăGeneralCine sunt, de fapt, cei mai inteligenți oameni de pe planetă după...

Cine sunt, de fapt, cei mai inteligenți oameni de pe planetă după scorul IQ-ului

Inteligența este genul de lucru care pare greu de măsurat, iar adevărul este că este. Dar asta nu ne-a împiedicat să fim fascinați de testele de inteligență care încearcă să atribuie o valoare numerică cât de deștepți suntem – și să încercăm să ne dăm seama cine are cel mai mare IQ din lume, scrie Elizabeth Yuko în Reader’s Digest.

Deși nu există un test „standard” pentru coeficientul de inteligență (IQ), scorul tinde să fie similar în diferitele versiuni, 100 fiind considerat un IQ „mediu” și orice 140 sau mai mare considerat un teritoriu genial. Și, deși noi teste și revizuiri ale testelor existente au apărut și au dispărut de-a lungul anilor, există câteva dintre cele mai frecvent utilizate astăzi, inclusiv Wechsler Adult Intelligence Scale, Stanford-Binet Intelligence Scale și Peabody Individual Achievement Test. Pe lângă teste, există multe tipuri diferite de inteligență în sine, inclusiv emoțională , muzicală, vizual-spațială, naturalistă și lingvistic-verbală.

Toate acestea înseamnă că ar trebui să luăm scorurile IQ-ului unei persoane cu un grăunte (sau o liră) de sare – da, chiar și cel al lui Albert Einstein . De fapt, deși IQ-ul său este de obicei citat ca fiind de 160, aceasta este doar o estimare; este puțin probabil să fi făcut vreodată un test de IQ în timpul vieții. De fapt, având în vedere că testele IQ sunt invenții relativ recente, nu există nicio modalitate de a ști definitiv cine are cel mai mare IQ din toate timpurile.

Lăsând la o parte toate aceste avertismente, iată 35 de persoane cu un IQ (fie bazat pe teste, fie pe o estimare) mai mare decât cel al lui Einstein. 

Oameni-cu-IQ-uri mai mari decât EinsteinREX/SHUTTERSTOCK

Jacob Barnett: IQ 170

Jacob Barnett a fost diagnosticat cu autism moderat până la sever la vârsta de doi ani, iar medicii au prezis că nu va învăța niciodată să-și lege pantofii. Inutil să spun că a stăpânit această sarcină. Copilul minune american a terminat clasele 6 până la 12 în mai puțin de un an, apoi a mers la facultate la vârsta de 10 ani. Era un fizician publicat până la 13 ani. Acum are 21 de ani și lucrează la doctorat.

Oameni-cu-IQ-uri mai mari decât EinsteinMEDIAPUNCH/REX/SHUTTERSTOCK

Judit Polgár: IQ 170

Marea maestră maghiară de șah este considerată cea mai bună jucătoare de șah din toate timpurile. Când avea 15 ani și 4 luni în 1991, a fost cea mai tânără jucătoare care a devenit Mare Maestru Internațional. S-a raportat că are un IQ de 170. Șahul, apropo, este doar unul dintre jocurile de strategie de masă care vă vor ajuta să vă dezvoltați inteligența.

Rick rosnerPRIN AMABILITATEA CAROLE ROSNER

Rick Rosner: IQ 192–198

Rick Rosner a luat mai mult de 30 de teste de IQ, dezvăluind că IQ-ul său este între 192 și 198, în funcție de modul în care testele își definesc scorurile. Înainte ca cel de-al doilea cel mai inteligent om din lume să devină un scriitor TV, el a lucrat ca bouncer, stripper și model nud. El a dat în judecată rețeaua ABC pentru o întrebare greșită după ce a pierdut Who Wants to Be a Millionaire? la nivelul de 16.000 USD, dar a pierdut cazul.

Oameni-cu-IQ-uri mai mari decât EinsteinCU AMABILITATEA DOCTORULUI EVANGELOS KATSIOULIS

Evangelos Katsioulis: IQ 198

Cu un scor de 198, Evangelos Katsioulis, MD, MSc, MA, PhD, are cel mai mare IQ testat din lume, conform World Genius Directory. Psihiatrul grec are și diplome în filozofie și tehnologie de cercetare medicală.

Oameni-cu-IQ-uri mai mari decât EinsteinANNE RYAN/AP/REX/SHUTTERSTOCK

Sho Yano: IQ 200

Medicul american Sho Yano a început facultatea la vârsta de nouă ani și a obținut un doctorat la 21 de ani. A început să compună muzică la vârsta de patru ani, dar și-a pus accent pe neurologia copilului. În cazul în care vă întrebați, așa este să predați un geniu .

Oameni-cu-IQ-uri mai mari decât EinsteinNECREDITAT/AP/REX/SHUTTERSTOCK

Nathan Leopold: IQ 200

Nathan Leopold avea un IQ de 200 și vorbea nouă limbi până la vârsta de 18 ani, dar nu și-a folosit inteligența pentru un bine. Când avea 19 ani, el și un complice au fost arestați pentru crimă în 1924, după ce au încercat să comită „crima perfectă” – știi, tipul de crimă care nu se rezolvă niciodată . Leopold a petrecut 33 de ani în închisoare înainte de a fi eliberat condiționat. A murit în 1971.

Marilyn vos SavantCU AMABILITATEA ETHAN HILL

Marilyn vos Savant: IQ 228

Când Marilyn vos Savant avea 10 ani, un test Stanford-Binet la nivel de adulți a arătat că avea un IQ de 228, ceea ce i-a adus ulterior un record mondial Guinness, până când compania a eliminat categoria în 1990, deoarece numerele sunt considerate inexacte. Ea a răspuns la întrebările filozofice și matematice pentru cititorii revistei Parade în rubrica ei „Întreabă-o pe Marilyn” din 1986.

Oameni-cu-IQ-uri mai mari decât EinsteinITV/REX/SHUTTERSTOCK

Ainan Cawley: IQ 263

Acest fost copil geniu irlandez, care acum are 21 de ani, este proiectat să aibă un IQ de 263. La opt ani, el urma deja cursuri de chimie în anul trei la Politehnica din Singapore, iar până la vârsta de nouă ani, memorase primele 518 zecimale ale lui pi. De asemenea, pare să aibă un talent pentru divertisment, după ce a scris scenariul și a compus muzica pentru un scurtmetraj numit Reflection la vârsta de 12 ani.

Johann Wolfgang Von GoetheROGER VIOLLET/GETTY IMAGES

Johann Goethe: IQ 210–225

Când inginerul american Libb Thims și-a propus să găsească persoana cu cel mai mare IQ din istorie, a făcut-o folosind o metodologie care prezice IQ-ul unei persoane în funcție de cât de mult a realizat la fiecare 10 ani din viață. Acest lucru a fost util atunci când încercăm să clasificăm oamenii care au precedat testele de IQ. Pe baza propriei sale abordări, Thims a estimat că omul german al Renașterii Johann Goethe a fost persoana cu cel mai mare IQ din toate timpurile, cu un scor cuprins între 210 și 225. Deși era de obicei etichetat drept filosof, Goethe a fost și un om de știință și poet desăvârșit.

Chris Langan Via Gtl12345 Wikimedia.org

Christopher Langan: IQ 174–210

Denumit în mod obișnuit „cel mai inteligent om din America”, Christopher Langan este un fost cowboy, actual crescător de cai și cercetător independent și teoretician al realității. Una dintre lucrările sale este Modelul Teoretic al Universului, pe care el îl numește „CTMU” și spune că se pronunță cat-mew. Într-un interviu din 2007 pentru Esquire, Langan a spus revistei că este o adevărată „Teorie a totului”, o încrucișare între „Universul participativ” al lui John Archibald Wheeler și teoria cosmologiei „Timp imaginar” a lui Stephen Hawking”.

Imagine decupată a viorii pe fundal negru cu partituri și arcA. MARTIN UW PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES

Marnen Laibow-Koser: IQ 268

Când Marnen Laibow-Koser a fost testat în copilărie, i s-a dat un IQ proiectat de 268. Acum, el este compozitor și muzician care trăiește în Randolph, Massachusetts. De la vârsta de trei ani cântă și compune muzică. În cazul în care te întrebai (și dacă ești părinte, probabil că ești), acestea sunt semnele pe care copilul tău ar putea fi dotat .

șapca și rochia de absolvire de aproapeIMAGINI ATU/GETTY IMAGES

Adragon De Mello: IQ 400

În 1988, când Adragon De Mello a absolvit Universitatea din California, Santa Cruz, cu o diplomă în matematică computațională la vârsta de 11 ani, era cel mai tânăr absolvent de facultate din Statele Unite (record pe care nu îl mai deține). Deși s-a raportat că ar avea un IQ proiectat de 400, De Mello nu a fost prea mult în ochii publicului în ultimii 20 de ani. Știm că în 2001, când era un „lucrător de înaltă tehnologie” în vârstă de 24 de ani, a luat custodia tatălui său, care era pe moarte de cancer la vezică.

Michael Kearney pe platoul „Gold Rush” de la Million DollarL. COHEN/GETTY IMAGES

Michael Kearney: IQ 200–325

Michael Kearney — care a absolvit Universitatea din South Alabama cu o diplomă de licență în antropologie în 1994, la vârsta de 10 ani — este persoana care a doborât recordul lui De Mello. Până la vârsta de 22 de ani, Kearney obținuse patru diplome de licență în informatică, geologie și chimie, pe lângă primul său grad în antropologie. Kearney are un scor IQ care variază de la 200 la 325, în funcție de test.

Portretul lui Leonardo da Vinci, de Lattanzio Querena (1768-1853).MORT. DAGLI ORTI/GETTY IMAGES

Leonardo da Vinci: IQ 180–220

Deși testele de IQ nu existau atunci când era Leonardo da Vinci, acum se estimează că scorul său ar fi fost între 180 și 220. Acest lucru are sens când te gândești la asta: cu abilități variind de la artă și știință la muzică și arhitectură, da Vinci nu a lucrat doar în diferite domenii, ci a excelat în ele. De fapt, era atât de înaintea timpului său încât multe dintre invențiile sale (cum ar fi mașinile zburătoare, telescopul și submarinul) nu s-au concretizat decât cu mult timp după moartea sa. 

Portretul Sir Isaac NewtonIMAGNO/GETTY IMAGES

Isaac Newton: IQ 190–200

Sir Isaac Newton este un alt exemplu de om de știință – în acest caz, un fizician – cu mult înaintea timpului său. Deși este cel mai bine cunoscut pentru principiile sale universale ale gravitației, gânditorul din secolul al XVII-lea a fost și matematician, astronom și scriitor. Se estimează că scorul lui IQ ar scădea între 190 și 200, în funcție de măsurile folosite. 

Semn de intrare la Universitatea de Stat din Michigan;  East Lansing, MIWELLESENTPRISES/GETTY IMAGES

Michael Grost: IQ 200

În 1964, când Michael Grost și-a început cariera universitară la Universitatea de Stat din Michigan (MSU), avea doar 10 ani. Acum la vârsta de 60 de ani, Grost are diplome de licență și masterat de la MSU, precum și un doctorat în matematică de la Universitatea din Michigan. Se pare că Grost are un IQ de 200. În prezent, scrie povești cu mister și polițiști și îi place, de asemenea, muzica clasică, poezia, filmul, arta și arhitectura.

Circa 1515, Portretul astronomului polonez, Nicolaus Copernic (1473 - 1543)ARHIVA HULTON/GETTY IMAGES

Nicolaus Copernic: IQ 160

Este posibil ca astronomul și matematicianul polonez Nicolaus Copernic să fi avut un scor estimat de IQ cuprins între 160 și 200, dar ideile sale nu au fost întotdeauna cele mai populare. De exemplu, Biserica Catolică a interzis cartea sa De Revolutionibus Orbium Coelestium ( Despre revoluțiile sferelor celeste ) timp de mai bine de două secole. În el, el a prezentat modelul heliocentric al universului, care plasează soarele – și nu Pământul – în centrul sistemului solar.

Kim Ung-Yong la vârsta de 6 luni rezolvă ecuațiiBETTMANN/GETTY IMAGES

Kim Ung-Yong: IQ 200–210

Cumva, Kim Ung-Yong a fost numit atât un „geniu eșuat”, cât și persoana cu cel mai mare IQ din toate timpurile. Adevărul depinde de cine întrebi – similar cu scorul lui IQ, care variază de la 200 la 210, în funcție de test. Cunoscut pentru capacitatea sa de a rezolva ecuații matematice complexe la vârsta de patru ani, Ung-Yong a fost invitat să lucreze pentru NASA când avea opt ani. Deși a lucrat acolo timp de un deceniu, în cele din urmă a părăsit postul pentru că era singur, a declarat el pentru The Korea Herald în 2010.

Nikola Tesla în laboratorul săuBETTMANN/GETTY IMAGES

Nikola Tesla: IQ 160–310

Nikola Tesla, inventatorul sârbo-american – și arhi-rivalul lui Thomas Edison – ar fi avut un IQ estimat undeva între 160 și 310, în funcție de măsură. Deși el este responsabil pentru visarea (și, în unele cazuri, crearea) unei game largi de noi tehnologii, Tesla este cel mai bine cunoscut pentru inventarea primului motor de curent alternativ (AC) și dezvoltarea tehnologiei de generare și transmisie AC. În ultimii ani ai vieții sale, sănătatea mintală a lui Tesla s-a deteriorat și a murit singur în camera de hotel din New York în care locuise.

detaliu al statuii doamnei dreptate pe fundal întunecatAEROGONDO/GETTY IMAGES

Ramarini Wilfred: IQ 162

Când Ramarni Wilfred a ajuns la grădiniță, știa deja să citească și să scrie. Când avea 10 ani, a scris o lucrare despre teoria justiției și a primit un premiu pentru munca sa de la Universitatea Oxford. Când Wilfred avea 11 ani, el a susținut un test de IQ și a obținut 162. Acum, la 18 ani, nu este clar ce va face acest londonez în continuare, dar în timpul lui de odihnă, îi place să citească New Scientist , să se joace cu câinele său și să citească benzi desenate.

Adhara Perez

Adhara Pérez: IQ 162

Inițial, Adhara Pérez a avut o copilărie provocatoare, inclusiv a fost diagnosticată cu sindromul Asperger la vârsta de trei ani și nu se potrivește la școală. După ce mama ei, Nallely Sanchez, a cerut sfaturi profesionale cu privire la fiica ei, Pérez a primit un test de IQ și a obținut un scor de 162. A terminat școala elementară la vârsta de cinci ani și liceul la vârsta de opt. Acum, la vârsta de 10 ani, ea lucrează în prezent la două diplome online și recent i s-a oferit un loc la International Air and Space Program.

Madame Curie (1867-1934), fizicochimistă renumită, pozează în laboratorul ei din Paris.  Fotografie nedatată.BETTMANN/GETTY IMAGES

Marie Curie: IQ 180–200

Nu numai că Marie Curie a fost prima femeie care a câștigat Premiul Nobel, dar a fost și prima persoană care l-a câștigat de două ori. Cea mai mare parte a muncii ei s-a concentrat pe radioactivitate – descoperiri care au contribuit la dezvoltarea razelor X utilizate în timpul intervențiilor chirurgicale. Curie și-a pus tehnologia la treabă în Primul Război Mondial, unde a servit în prima linie ca șef al serviciului radiologic al Crucii Roșii internaționale. IQ-ul ei este estimat a fi fost între 180 și 200.

Philip Emeagwali: IQ 190

În 1967, când Philip Emeagwali avea 13 ani, a părăsit școala pentru a participa la războiul dintre Nigeria și Biafran. După aceea, și-a obținut echivalența de liceu, apoi a absolvit o diplomă de licență în matematică la Universitatea de Stat din Oregon, urmată de trei diplome de licență în matematică, ingineria mediului și inginerie marină. Un informatician căruia i se atribuie dezvoltarea tehnologiei cu microprocesoare care a accelerat exponențial computerele, munca sa a deschis calea pentru dezvoltarea internetului. Scorul lui IQ este raportat la 190.

William James Sidis, copil minune și matematician americanARHIVAȚI FOTOGRAFII/GETTY IMAGES

William Sidis: IQ 200–300

Numele William Sidis poate să nu sune familiar, dar probabil că știți ceva despre povestea lui, având în vedere că a stat la baza filmului Good Will Hunting . Scorurile IQ-ului copilului minune au variat de la 200 la 300, în funcție de măsură. Din păcate, Sidis a murit la vârsta de 46 de ani în 1944, din cauza unui accident vascular cerebral.

Hypatia: IQ 170–210

Deși Hypatia era greacă, filozoful, astronomul și matematicianul din secolul al IV-lea a trăit în Egipt și în Imperiul Roman de Răsărit. IQ-ul ei este estimat a fi fost între 170 și 210. Hypatia a fost, de asemenea, un inventator, creând astrolabul pentru navigația navelor, precum și dispozitive pentru măsurarea densității fluidelor. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile despre care nu știai că sunt inventate de femei .

Srinivasa Ramanujan: IQ 185

Născut în India în 1887, Srinivasa Ramanujan este unul dintre cei mai influenți matematicieni din lume. El a adus contribuții semnificative la teoria analitică a numerelor, precum și la funcțiile eliptice, fracțiile continue și serii infinite. Avea un IQ estimat la 185.

Portretul lui William Shakespeare de pe pagina de titlu a Primului Folio al pieselor lui Shakespeare;  gravură pe cupru de Martin Droeshout, 1623.GRAPHICAARTIS/GETTY IMAGES

William Shakespeare: IQ 210

William Shakespeare nu are nevoie de prezentare, dar oricum îi vom oferi una. Știți deja că a fost un poet, dramaturg și actor englez. De-a lungul vieții, a completat 38 de piese de teatru, 154 de sonete, două poezii narative și o varietate de alte poezii. Ceea ce poate nu știți este că Bardul avea un IQ estimat la 210. Nu este o surpriză atât de mare când vă gândiți la asta!

Fragment de basorelief care o înfățișează pe CleopatraDEA PICTURE LIBRARY/GETTY IMAGES

Cleopatra: IQ 180

Deși este cel mai bine cunoscută astăzi pentru frumusețea, creionul de ochi și viclenia feminină, pe vremea Cleopatrei, intelectul ei era adevărata atracție. La urma urmei, ea a vorbit până la 12 limbi și a fost educată în matematică, filozofie, oratorie și astronomie. Și asta se adaugă la guvernarea Egiptului de aproape 30 de ani. Estimările pun scorul IQ al Cleopatrei în jurul valorii de 180.

Terence TaoSTEVE JENNINGS/GETTY IMAGES

Terence Tao: IQ 211–230

Chiar și în copilărie, Terence Tao a excelat la matematică. De exemplu, a început să învețe calculul când avea șapte ani… care a fost și anul în care a început liceul. Până la vârsta de 20 de ani, Tao – cunoscut și sub numele de „Mozart al matematicii” – și-a obținut doctoratul la Universitatea Princeton. În același an (1996), s-a alăturat facultății de la Universitatea din California, Los Angeles, și a fost promovat ca profesor titular patru ani mai târziu. Scorurile lui IQ variază de la 211 la 230, în funcție de test.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu participă la o reuniune a cabinetului noului guvern la Sala de Stat Chagall din Knesset (parlamentul israelian) la Ierusalim, pe 24 mai 2020.ABIR SULTAN/GETTY IMAGES

Benjamin Netanyahu: IQ 180

Benjamin Netanyahu a fost prim-ministru al Israelului din 1996 până în 1999, iar apoi un deceniu mai târziu, a fost reales în aceeași funcție. El a rămas la putere din 2009, făcându-l cel mai longeviv prim-ministru al Israelului de la independență. Netanyahu are un IQ de 180.

sigla ibmDAVID RAMOS/GETTY IMAGES

Edith Stern: IQ 203

Când Edith Stern avea cinci ani, tatăl ei îi citise cu voce tare întreaga Enciclopedie Britanică, cu ideea de a o pregăti pentru succesul intelectual. Copilul minune – care a început facultatea la vârsta de 12 ani – a continuat să exceleze la matematică ca adult, inclusiv începând la IBM în anii 1970 și urcând în rânduri până când a fost vicepreședinte pentru cercetare și dezvoltare. Se raportează că IQ-ul ei este de 203.

Guvernatorul John H. Sununu intervievat pentru „The Presidents’ Gatekeepers”DAVID HUME KENNERLY/GETTY IMAGES

John H. Sununu: IQ 176

Născut la Havana, Cuba, din părinți libanezi, John H. Sununu a obținut un doctorat în inginerie mecanică la MIT în 1966. După ce a lucrat în domeniul ingineriei timp de decenii, Sununu a devenit al 75-lea guvernator al New Hampshire în 1983 și a servit până la președintele George HW. Bush l-a numit șef de personal în 1989. Potrivit unui articol din 1988 din Washington Post , Sununu are un IQ de 176.

Fotografie cu cadru complet de litere alfabetului multicolore

KIAN YONG TAN/EYEEM/GETTY IMAGES

Ophelia Morgan: IQ 171

Deși părinții Opheliei Morgan știau că este avansată, abia când ea a început grădinița și-au dat seama cât de departe era ea față de ceilalți copii de vârsta ei din punct de vedere academic. Testul Stanford-Binet a indicat că scorul IQ al Opheliei a fost 171. Dar, în afară de vocabularul și cunoștințele sale extinse, care depășesc anii ei, părinții ei au declarat pentru BBC că Ophelia (care are acum șase ani) este încă o copilă și se bucură de activitățile obișnuite pentru cineva de vârsta ei.

Garry Kasparov stând cu o tablă de șahPORTOFOLIU MONDADORI/GETTY IMAGES

Garry Kasparov: IQ 190+

Maestrul de șah de origine sovietică Garry Kasparov a fost considerat cel mai bun jucător de șah din lume timp de aproape două decenii. De fapt, când avea 22 de ani, Kasparov a devenit cel mai tânăr campion mondial la șah în 1985. IQ-ul său ar fi în anii 190.

Fațada Imperial College LondonSTOCKINASIA/GETTY IMAGES

Fabiola Mann: IQ 162

În 2012, când Fabiola Mann avea 15 ani, a făcut un test de IQ și a primit un scor de 162. În prezent este studentă la medicină la Imperial College London. Într-un interviu din 2012 pentru BBC, Mann a spus că îi place să joace șah și că într-o zi speră să devină chirurg.

 

 

Ultimele Articole