Cine va fi stăpânul Bursei de Valori Bucureşti?

0

Pregătirile pentru confruntare au început, cu toate că drepturile de vot ale unui grup de acţionari nu pot depăşi 5% din totalul acţiunilor BVB şi nu se întrevede schimbarea legii care a stabilit acest prag. Totuşi, prezenţa activă actorilor din familia Franklin Templeton (BEN) în viaţa BVB, reînvie întrebarea: cine va prelua Bursa de Valori Bucureşti (BVB), atunci când va fi posibil?

Templeton Asset Managemet Ltd a raportat astăzi deţinerea a 5,58% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) prin mai multe fonduri administrate, după ce fondul de investiţii Templeton Frontier Markets, a cumpărat în ultimele luni acţiuni de circa 7 mil. lei şi un alt fond al Templeton ajunsese deja în posesia a aproape 2% din titlurile  BVB.

Desigur,  oficialii Franklin Templeton (BEN) vor spune cu argumente că asta este treaba fondurilor de investiţii, să cumpere ieftin titluri cupotenţial bun în viitor. Argumentul este corect, totuşi miza ar putea deveni în timp, mai mare.

Candidatele principale la preluarea BVB sunt sunt bursele din Viena şi Varşovia şi multă vreme opiniile actorilor din piaţă dădeau ca sigur câştigător pe concurentul austriac.

„Chiar şi numirea lui Valentin Ionescu ca director general al BVB este una dintre căile de apropiere dintre Viena şi Bucureşti. Ionescu a lucrat mult timp în capitala austriacă, este apropiat de Erste şi de bursa  vieneză“, specula recent, sub protecţia anonimatului, un administrator de investiţii autohton. Ce-i drept, directorul BVB nu a avut reacţie la perspectiva eşecului aducerii la cota bursei a BCR, eşec care a corespuns  perfect politicii austriecilor de la Erste Group.

Totuşi, Franklin Tempelton, prin polonezul Greg Konieczny, managerul de la Franklin Templeton al Fondului Proprietatea (FP), ar putea apleca încet – încet balanţa în favoarea Varşoviei.

În aprilie, Greg Konieczny devine membru al consiliului de administraţie al BVB. Îşi dovedeşte utilitatea sprijinind bursa în demersurile sale de promovare occidentală. Oficialul polonez al Templeton susţine, cu argumente, ideea listării Fondului Proprietatea la o bursă străină, cea de la Varşovia.

Mai mult, Franklin Templeton părea că încearcă să câştige prieteni printre brokerii acţionari săraci ai BVB, atunci când aceştia au dorit să-şi împartă jumătate din capitalul social al bursei.

Toate acestea  nu sunt decât încălzirile unui meci care va începe cândva, dar al cărui câştigător nu se va decide în teren. Desigur, Franklin Templeton (BEN) va cumpăra şi va vinde acţiuni BVB ca să fac mare profit, aşa cum ştie să facă celebrul guru al pieţelor emergent Mark Mobius, strategul prezenţei BEN în România. Cu atât mai bine dacă profitul va veni din vânzarea către Bursa din Varşovia.