Ciucă: „România, un important investitor din Republica Moldova”

0

Nicolae Ciucă a făcut anunțul. Preşedintele Partidului Naţional Liberal și al Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, în cadrul Forumului preşedinţilor Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, care s-a desfăşurat la Iaşi, că schimburile economice dintre România şi Republica Moldova s-au triplat în ultimii zece ani.

România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova

Nicolae Ciucă a precizat, totodată, că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, dar şi principalul investitor străin din Republica Moldova, potrivit Agerpres.

„Dacă ne gândim la relaţiile economice dintre România şi Republica Moldova, acum zece ani, schimburile economice erau de un miliard de euro. Astăzi discutăm de trei miliarde de euro. Practic, într-o decadă, în zece ani, s-au triplat. România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova. Avem investiţii de peste 400 milioane de euro şi, totodată, România a devenit principalul partener comercial, exporturile din Republica Moldova fiind direcţionate, preponderent, marea majoritate către România”, a afirmat Ciucă.

Referindu-se la contextul de securitate din regiune, Nicolae Ciucă a precizat că şi „capacitatea de rezilienţă a Republicii Moldova va creşte o dată cu întărirea colaborării cu România”.

Liderul PNL a fost însoţit la Iaşi de comisarul european Adina Vălean şi de europarlamentarul Rareş Bogdan.

În cadrul Ceremoniei militare, de astăzi, dedicate Zilei Victoriei în Europa, Zilei Uniunii Europene și Zilei Independenței, Nicolae Ciucă a transmis că acesta este anul în care avem oportunitatea să redescoperim patriotismul. A adăugat că patriotismul nu ar trebui interpretat greșit ca un naționalism extremist, manifestat prin conflicte cu vecinii externi sau prin intoleranță față de diversitatea socială internă. A subliniat că patriotismul implică angajamentul și asumarea valorilor, ideilor și principiilor care definesc națiunea noastră.

„Celebrăm în aceste zile trei momente istorice, care au marcat destinul lumii libere, al Europei şi al României. 8 mai – Ziua Victoriei în Europa, 9 mai – Ziua Europei şi 10 mai – Ziua Independenţei României. Astăzi, când pacea şi securitatea continentului nostru sunt sub asediu chiar lângă graniţele noastre, vedem mai limpede ca oricând importanţa moştenirii pe care ne-au lăsat-o aceste momente istorice.

Moştenirea Zilei Victoriei în Europa din 1945 este cea a unui continent al păcii şi al prosperităţii, al triumfului binelui asupra răului, al democraţiei împotriva dictaturii. Ziua Europei ne-a adus în 1950 viziunea unui spaţiu de prosperitate de anvergură continentală, pe care îl construim în fiecare zi. 10 mai a marcat Independenţa României şi ridicarea unei naţiuni puternice şi libere”, a declarat preşedintele Senatului, în discursul susţinut la Iaşi.