CIUDĂȚENIA de la pompă: OMV Petrom ieftinește carburanții după postări ale Finanțelor

0

Cel puțin o companie din România, OMV Petrom, a considerat că o postare a Ministerului de Finanțe este mai importantă decât o lege promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial și a decis ieftinirea cu doar a 32 de bani pe litrul de benzină și motorină de la 1 ianuarie 2020, în locul ieftinirii de 45 de bani care ar fi trebuit efectuată în cazul în care transfera tot efectul eliminării supraaaccizei în prețul la pompă.

 

Evident că respectiva companie nu avea obligația transferării reducerii întregii poveri fiscale către consumatori, însă istoric vorbind, de obicei acest lucru se întâmpla, în principal din motive de imagine. Curios este faptul că scăderea de prețuri este una identică cu efectul implicat de publicarea unei noi anexe a valorii accizelor, fără niciun temei legal, de Ministerul Finanțelor pe 31 decembrie, la ora 19. OMV Petrom s-a folosit de un document publicat pe 31 decembrie, la ora 19, fără nici fundamentare legală, prin care ministerul finanțelor a decis să majoreze cu nu mai puțin de 9% nivelul accizelor stabilit de legea promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată cu numai o zi înainte în Monitorul Oficial. Ministerul Finanțelor a decis, fără nicio bază legală, să majoreze accizele la carburanți care intraseră în vigoare cu numai o zi înainte, în urma promulgării de către președintele Iohannis și publicării în Monitorul Oficial a legii de eliminare a supraaccizei.

 

Astfel, finanțele au decis, marți, la ora 19, că ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuată de Parlament este prea mare, dar și că nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, și au majorat accizele cu 9,11% față de nivelul publicat cu o zi înainte în MO, cu 117 lei/1.000 l la benzină și cu 107 lei/1.000 l la motorină. Explicația, deocamdată neoficială, a Ministerului Finanțelor, este aceea că a actualizat nivelul accizelor stabilit de Parlament pentru 2020 cu rata inflației din ultimii 3 ani, din 2017 încoace, susținând că astfel respectă spiritul legii promovate, luând în calcul evoluția cursului de schimb. Numai că inițiativa legislativă a fost depusă în Parlament în 2019, cu termen de aplicare 2020, și nu în 2017, ceea ce anulează orice justificare a MFP de a se întoarce 3 ani în timp.

 

Articolul integral pe PROFIT.RO