Claudia Boghicevici: Ministerul Muncii va promova o legislaţie destinată persoanelor vârstnice

0

‘Proiectul de lege are în vedere îmbunătăţirea actualului sistem de îngrijire la domiciliu şi în sistem rezidenţial a persoanelor vârstnice dependente, precum şi introducerea unor noi reglementări cu privire la sprijinirea participării active a persoanelor vârstnice, asigurarea protecţiei acestora împotriva abuzului şi neglijenţei, încurajarea unui stil de viaţă sănătos’, a afirmat ministrul Muncii.

 

În continuare, Claudia Boghicevici a arătat că avem datoria să nu risipim ‘resursele uriaşe şi extrem de valoroase pe care persoanele vârstnice le reprezintă în plan economic şi social’.

 

În acest context, ministrul a amintit ‘o parte din intervenţiile posibile’: program flexibil, locuri de muncă adaptate, măsuri active pentru angajatori.

 

Totodată, Claudia Boghicevici a subliniat că ‘îmbătrânirea activă reprezintă o formă de răspuns la procesul de îmbătrânire demografică’ prin identificarea unor soluţii la consecinţele negative ale acesteia.

 

‘Pentru noi toţi, adevărata provocare, în viitor, este să clădim un mediu de viaţă în care a fi vârstnic nu echivalează automat cu a fi dependent de ceilalţi’, a subliniat ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.

 

În încheiere, oficialul MMFPS a amintit că Anul European 2012 include trei dimensiuni ale îmbătrânirii active. În primul rând, pe piaţa muncii: stimularea lucrătorilor de vârsta a treia să rămână pe piaţa muncii, ceea ce implică ameliorarea condiţiilor de muncă şi adaptarea acestora la starea de sănătate a respectivelor persoane, precum şi actualizarea competenţelor prin oferirea unui acces simplificat la procesul de învăţare de-a lungul vieţii.

 

În al doilea rând, este vorba despre îmbunătăţirea oportunităţilor şi condiţiilor pentru ca persoanele în vârstă să joace un rol important în societate, în calitate de voluntari sau sprijinitori ai familiei, evitându-se astfel izolarea socială.

 

Cea de-a treia dimensiune a Anului European 2012 se referă la promovarea sănătăţii şi a asistenţei medicale preventive care ‘să ridice la maximum numărul de ani de viaţă sănătoasă’.

 

Vineri, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene (CE) în România, a organizat conferinţa naţională de lansare a ‘Anului European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii – 2012’.

 

Anul European al Îmbătrânirii Active şi Solidarităţii între Generaţii are ca scop sensibilizarea publicului în ceea ce priveşte contribuţia persoanelor în vârstă la dezvoltarea societăţii.

 

Totodată, iniţiativa caută să încurajeze factorii de decizie de la orice nivel şi părţile implicate să se mobilizeze şi să ia măsuri pentru favorizarea îmbătrânirii active şi întărirea solidarităţii între generaţii.