Clienţii pot lua credite de cel mult 60.000 euro în cadrul programului „Prima Casă”

0

„Credite mai mari de 60.000 euro nu vor fi luate. Pentru restul sumei, clienţii vor trebui să vină cu banii de acasă”, a spus Şaramet.

Decizia a fost luată în condiţiile în care garanţia acordată de FNGCIMM, în cadrul programului „Prima Casă”, se ridica la maximum 60.000 euro, statul având dreptul asupra locuinţelor, în caz de neachitare a împrumutului.

Şaramet a mai spus că toată documentaţia pentru acordarea creditelor va fi facută de băncile care acordă împrumutul, iar FNGCIMM va primi actele necesare din parte bancilor.

Beneficiarii programului „Prima Casă” sunt persoane fizice care, la data intrării în vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009), nu deţin în proprietate o locuinţă, în comun sau individual, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită şi nici nu au în derulare un credit ipotecar.

În data de 28 mai, Guvernul a anunţat că persoanele care vor cumpăra o locuinţă prin intermediul programului vor beneficia de TVA redus de 5%, măsură aplicabilă pentru locuinţele sociale.

Statul va lucra cu toate băncile care vor răspunde cerinţelor impuse de Guvern, adică să aibă reprezentare naţională, să nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achiziţionarea unei locuinţe şi să perceapă dobânzi sub cele practicate în acest moment pe piaţă, a declarat premierul Emil Boc.

Băncile vor fi selectate în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Finanţelor. Prin alocarea celor 100 de milioane de euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achiziţionate în 2009 locuinţe în valoare totală de un miliard de euro.

Statul garantează un împrumut de cel mult 60.000 de euro pentru că preţul mediu de achiziţionare a unui apartament este, la nivel naţional, de circa 60.000 de euro, a spus anterior premierul Emil Boc.