Coface: Adoptarea măsurilor de austeritate amână ieşirea României din recesiune (VIDEO)

Din rău în mai rău. Aşa poate fi sintetizată prognoza în Coface România. Directorul general al instituţiei, Cristian Ionescu, spune că anul 2010 va fi mult mai dificil decât 2009. Economia României va suferi o contracţie de aproximativ 1,5% – 2% faţă de 2009, în ciuda estimărilor iniţiale că economia va trece pe plus, timid ce-i drept, în a doua jumătate a anului.

Efectele măsurilor de austeritate adoptate de Guvern – şomajul şi inflaţia mult mai mari şi un curs de schimb volatil – se vor răsfrânge direct asupra consumatorilor şi a mediului de afaceri, arată Coface.

Mai mult, majorarea cotei de TVA de la 19 la 24% nu garantează creşterea veniturilor la buget. Contracţia consumului, susţine Coface, va avea efecte negative şi asupra băncilor care se vor confrunta cu o creşterea a numărului creditelor neperformante şi cu o profitabilitate în scădere.

În consecinţă, apetitul pentru risc va rămâne la nivelul scăzut iar creditarea se va menţine restrictivă. În ultimul semestru, numărul falimentelor va creşte, iar anul viitor este posibil să se înregistreze cel mai mare număr al companiilor care vor ieşi din piaţă. Comerţul, cu amănuntul şi cu ridicata, va fi sectorul cel mai afectat, urmat de industria metalurgică, transporturi şi HoReCa, arată susţine Coface România.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed