Colosseumul din Roma era pictat, spun arheologii

În urmă cu 2.000 de ani, arena unde gladiatorii se luptau pe viaţă şi pe moarte arăta cu totul altfel decât în prezent. Un pasaj închis pentru vizitatori de zeci de ani este cercetat acum în amănunt de o echipă de restauratori. Au şlefuit cu grijă pereţii interiori acoperiţi de depuneri şi înnegriţi din cauza poluării şi au găsit fragmente din frescele antice, pictate în roşu aprins, albastru, verde şi alb.

„Chiar şi un monument atât de cunoscut ca acesta, studiat în toată lumea, continuă să ne surprindă. S-a demonstrat că un artefact de dimensiunea unui timbru poştal ne poate oferi o imagine a unei cetăţi colorate. Este o imagine pe care mi-aş dori să o dezvălui publicului”,  a declarat arheologul Mariarosaria Barbera.

 

Picturile au fost găsite în pasajul care ducea către locurile de seamă ale arenei, ocupate de împăraţi şi invitaţii lor, departe de plebe.

„Culoarele rezervate pentru senatori şi pentru împărat au şi acum urme de marmură albă pe pereţi şi pe tavan. Dar ceea ce am găsit reprezintă doar 0,01% din picturi”,  spune Rosella Rea, directorul Muzeului Colosseum.

 

Vopseaua albastră era extrem de scumpă în Antichitate, iar faptul că un coridor pentru oamenii de rând a fost decorat cu această culoare arată că romanii nu s-au zgârcit. La exterior s-au găsit urme de marmură albă strălucitoare, dar se bănuieşte că în anumite locuri a fost pictată. Colosseumul a intrat în cel mai amplu proiect de restaurare din ultimii 73 de ani. 23 de milioane de euro costă reabilitarea întregului monument, care ar trebui să se finalizeze peste doi ani. Colosseumul sau Amfiteatrul Flavian a fost ridicat începând cu anul 72 după Hristos, în timpul împăratului Vespasian, primul împărat al dinastiei Flaviene.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed