Comisiile de buget finanţe au votat interzicerea primelor pentru companiile de stat în 2010

Parlamentarii au acordat 23 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi 10 abţineri unei propuneri a social-democratului Sorin Bota care propune eliminarea stimulentelor financiare pentru operatorii economici cu capital majoritar de stat, deşi reprezentantul Ministerului Finanţelor a arătat că există o contradicţie între amendament şi articolul amendat din proiectul de lege a bugetului.

La capitolul 25 al proiectului legii bugetului avansat de Guvern se precizează că pentru anul 2010, la operatorii economici cu capital sau patrimoniu majoritar/integral de stat sau local şi filialele acestora, care în anul 2009 au înregistrat profit, nivelul cheltuielilor cu personalul nu va depăşi nivelul anului precedent actualizat cu indicele de inflaţie, iar la cei care au înregistrat pierderi cheltuielile cu personalul nu vor depăşi nivelul anului precedent. Se interzice în anul 2010 acordarea de premii sau alte stimulente de ordin financiar sau material.

„Lăsăm textul iniţial să curgă, iar la finalul său se adaugă „şi pentru toţi cei nominalizaţi mai sus se interzice în 2010 acordarea de premii sau alte stimulente de ordin financiar sau material”. Sunt companiile de stat, companiile mixte, mai ales cele care nu au înregistrat profit, dar şi cele care au înregistrat profit. Dacă strângem cureaua, s-o strângă toată lumea. Se interzice acordarea de orice fel de premii sau stimulente financiare sau materiale în companiile cu capital de stat majoritar sau parţial, au făcut sau nu profit. Se blochează şi pentru ei şi se strânge cureaua ca pentru funcţionari”, a propus senatorul PSD Sorin Bota.

„Colegul nostru propune următorul lucru – acolo unde acţionarul este un privat, această decizie o ia AGA, în situaţia în care statul este majoritar, această decizie nu o poate lua decât legea. Şi dânsul asta propune – peste tot unde statul are participaţii, incluzând aici şi companiile şi regiile de interes local, în 2010 să se ia măsuri de maximizare a profitului acestor entităţi. Efectul limitării cheltuielilor este maximizarea profitului. Pentru că profitul este sursă de venituri la bugete de stat, locale. Amendamentul în sine are o logică imbatabilă, mai ales că discutăm în condiţii de criză”, a explicat şi preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan.

„Se poate lua această măsură numai la primele trimestriale şi anuale. La fondul de participare a salariaţilor la profit, nu se poate lua, pentru că acolo se constituie provizion”, a intervenit şi deputatul social-democrat Vasile Bleotu.

Reprezentantul Ministerului Finanţelor, secretarul de stat Gheorghe Gherghina, s-a declarat împotriva amendamentului, invocând o contradicţie între conţinutul amendamentului şi cel al articolului din proiectul de lege a bugetului. „Deşi din punctul de vedere al Ministerului Finanţelor este o întârire a disciplinei în companii, este însă de judecat atent dacă nu cumva contractele colective şi alte reglementări intră în contradicţie. Judecaţi exact ce se întâmplă! Noi plafonăm cheltuielile de personal, dacă noi venim şi spunem că nu dăm aceste stimulente o să-şi crească salariile, dar tot în cheltuiala de personal respectivă o să se încadreze. Credeţi că-şi diminuează cheltuielile de personal? Haideţi să o judecăm logic până la capăt”, a făcut apel la parlamentari Gheorghe Gherghina.

„Sunt surprins de punctul de vedere al domnului Gherghina. Cred că nu există niciun impediment să aprobăm amendamentul colegiului nostru”, a fost reacţia senatorului liberal Vasile Mustăţea.

„Sunt surprins de poziţia Guvernului în situaţia în care pentru 2010 construcţia bugetului a plecat de la contrângerile pe care le avem, chemările la strâns cureaua ale primului-ministru, în acest context propunerea lui Bota este chiar de bun simţ. Noi vom vota cu ambele mâini acest amendament”, a intervenit şi social-democratul Petre Petrescu.

„Reprezentantul unui partid de stânga vine şi propune un amendament de dreapta, iar reprezentantul unui buget de dreapta vine şi respinge acest amendament”, a replicat ironic şi liberalul Dan Radu Ruşanu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed