Compania OMV Petrom, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă în cazul morţii unui băiat de 9 ani, condamnată

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti s-au pronunţat, joi, definitiv, într-un dosar deschis în anul 2015 în care compania OMV Petrom a fost deferită justiţiei pentru infracţiunea de ucidere din culpă în cazul morţii unui băiat de nouă ani. Copilul a murit intoxicat cu gaz în apropierea unei sonde din localitatea Ariceştii Rahtivani.

După de la procesul pe fond Judecătoria Ploieşti stabilise o pedeapsă de un milion de lei – respectiv 250 de zile amendă cu 4000 lei ziua de amendă – Curtea de Apel Ploieşti a redus cuantumul zilei de amendă la 3000 de lei şi a păstrat numărul de zile de amendă, rezultând, astfel, o amendă penală de 750.000 de lei.

Instanţa care s-a pronunţat definitiv în dosar a stabilit, de asemenea, reducerea sumelor acordate ca daune morale de la 50.000 de euro cât stabilise instanţa de fond pentru fiecare dintre părinţi la câte 30.000 de euro pentru mama şi pentru tatăl copilului mort. În cazul fraţilor care s-au constituit părţi civile, Curtea de Apel Ploieşti a decis acordarea de daune morale de 15.000 de euro fiecăruia, reducând la jumătate sumele stabilite de instanţa de fond.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul unui băiat de nouă ani la aproximativ 17 centrimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând SC OMV Petrom SA, situată la aproximativ 100 metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia băiatul.

Probatoriul administrat a arătat că moartea copilului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei.

Procurorii au considerat că inhalarea de către copil a gazelor a fost posibilă din cauza faptului că locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător, aşa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed