Compania ROMGAZ a devenit mai profitabilă decât OVM Petrom. Cum este posibil

0

Comparativ, câștigul net al OMV Petrom a fost de 826 milioane de lei în perioada ianuarie-septembrie 2020. Romgaz și OMV împart peste 96% din producția de gaze naturale din țară și activează pe piața de producere de energie electrică, prin centralele de la Iernut și, respectiv Brazi. OMV Petrom deține însă monopolul producției de țiței din țară și este principalul jucător de piața de distribuție de carburanți.

 

L-au reclamat pe CTP. Patriarhul Daniel e ”răzbunat” de Asociația NeamUnit

 

Față de primele nouă luni ale lui 2019, profitul Romgaz din ianuarie-septembrie 2020 a scăzut cu 15,86%. În schimb, profitul Petrom pe primele 9 luni din 2020 este cu 70% mai mic decât în aceeași perioada a anului 2019. Deși scăderea producției Romgaz din acest an a fost de 19% comparativ cu scăderea de 5% a OMV Petrom, profitul Romgaz a fost mai mare. 

 

Umilință totală pentru PSD: Penibilul atinge cote maxime

 

Cum de a fost posibil ca profitul Romgaz să nu se prăbușească precum cel al OMV Petrom? ”În primul rând am redus cheltuielile neproductive. De exemplu, aveam în plan o investiție să mărim capacitatea la hotelul de la Bazna dar am sistat-o. De asemenea, am avut o producție mai mare decât cea panificată. Ieri am produs 14,6 milioane de metri cubi de gaze față de o planificare de 13,3 milioane metri cubi. Evident, vânzările au venit la pachet cu aceste depășiri. Mai mult decât atât, am continuat producția de energie de la Iernut”, a declarat pentru Money.ro Adrian Volintiru, directorul general Romgaz.

 

Per total, în primele 9 luni din 2020, Romgaz a produs 3,1978 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 19% mai puțin față de ianuarie-septembrie 2019. Livrările de gaze au scăzut cu peste 18%, iar serviciile facturate de injecție de gaze în depozite subterane – cu peste 55%. În schimb, producția de energie electrică a centralei de la Iernut a fost mai mult decât dublă comparativ cu primele 9 luni din 2019, crescând de la 292,1 la 617,9 GWh, inclusiv ca urmare a repunerii în funcțiune a încă unui grup al centralei, de 200 MW.

 

Grupul OMV Petrom a obţinut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 826 de milioane de lei, în scădere cu 70% faţă de perioada similară a anului trecut, rezultatele fiind afectate de criza Covid-19. În acelaşi timp, veniturile din vânzări au scăzut cu 17%, până la 15,1 miliarde de lei. Grupul este controlat de OMV Austria.