AcasăEconomieCompaniiCompanie, recrutez roboti

Companie, recrutez roboti

Beneficiile sunt multiple, iar in prezent, teama ca robotii vor ameninta locurile de munca ale oamenilor pare nefondata: robotii pot face tocmai muncile pe care oamenii nu mai stiu sau nu mai vor sa le faca. De asemenea, urmare a expansiunii roboticii in recrutarea viitorului, pot aparea roluri noi in organizatii, legate de programarea si/sau mentenanta robotilor. Nu in ultimul rand, companiile, desi vor avea investitii initiale importante de facut, le vor amortiza in timp, prin eficientizarea fluxului activitatii; de exemplu, robotii nu pot afecta fluxul productiei sau serviciilor ca urmare a absentelor nemotivate. Investitia va fi amortizata si prin faptul ca dispar anumite cheltuieli cu forta de munca, cum ar fi contributiile angajatului, platite, pana la urma, tot de catre angajatori, potrivit specialistilor companiei de recrutare si consultanta resurse umane – FOXexpert.

O idee foarte interesanta, deloc utopica, este cea avansata de Bill Gates, anume impozitarea muncii robotilor. Andreea Nichifor, HR Manager in cadrul FOXexpert declara in aceasta privinta:

“Dezvoltand aceasta idee, cred ca se poate gasi o solutie si unei alte probleme, la nivel macro, legata de trendul ingrijorator in mai multe tari din lume, intre care si Romania, anume cel al imbatranirii populatiei si scaderii natalitatii, fapt ce ameninta sustenabilitatea sistemului de pensii in viitor. Astfel, dincolo de impozitarea muncii robotilor, poate fi reglementata prin legislatie plata anumitor contributii de catre companiile ce folosesc aceste resurse, in contextul in care angajatorii vor obtine oricum o optimizare importanta a costurilor cu salariile si contributiile.”

In prezent, Romania se confrunta cu un deficit al fortei de munca necalificate sau calificate, atat in productie, dar si in prestarea serviciilor, cauzele fiind complexe, intre care amintim emigratia, imbatranirea populatiei sau scaderea interesului noilor generatii pentru anumite domenii si specializari.

 

Ultimele Articole