Condiţionarea actului medical este gravă, dar nu toţi medicii trebuie culpabilizaţi, spune preşedintele Solidaritatea

0

„Noua lege a sănătăţii ar putea fi cea mai importantă cale de rezolvare a acestei situaţii, cu condiţia să identifice căile şi resursele de finanţare adecvată a sistemului. Ea constituie primul pilon al unei strategii în domeniu, putând deschide calea recompensării echitabile a eforturilor personalului din sistem, şi contribui, de asemenea, la crearea mecanismelor instituţionale care să elimine gesturile condamnabile de condiţionare a actului medical”, afirmă Viorel Rotilă, într-un comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES.

 

El subliniază că este grav ca un doctor să condiţioneze actul medical, însă vina nu trebuie generalizată şi nu toţi medicii trebuie să fie culpabilizaţi.

 

În opinia sa, medicii cu performanţe profesionale deosebite sunt foarte puţin mediatizaţi, în schimb actele reprobabile comise de un număr restrâns de medici sunt prezentate excesiv şi imediat generalizate în mass-media, precum se întâmplă, în aceste zile, cu medicul ginecolog care a condiţionat financiar o intervenţie chirurgicală.

 

Totodată, Viorel Rotilă spune că relaţia medic-pacient este, de regulă, marcată de recunoştinţa manifestată de omul salvat de suferinţă sau de la moarte datorită priceperii medicului. El apreciază că aceia care estimează la 30% cazurile medicilor care condiţionează actul medical exagerează, iar culpabilizarea nu trebuie extinsă la întreg personal medical.

 

Potrivit liderului de sindicat, „politicienii sunt interesaţi să menţină ideea de culpabilitate faţă de personalul din sistemul sanitar”, chiar dacă în cazul specialiştilor din sănătate nu se poate vorbi de o recompensă reală, prin instituţie, a muncii lor.

 

„Din nefericire, această stare de fapt a creat în rândul unei părţi a personalului şi un sentiment de îndreptăţire la anumite gesturi lipsite de deontologie, condiţionarea actului medical fiind cel mai grav exemplu”, arată Rotilă.

 

Din punctul său de vedere, pentru acest fenomen este necesară o abordare particularizată. Preşedintele federaţiei apreciază, în context, poziţia acelor asociaţii ale pacienţilor care au înţeles că rezolvarea acestei probleme ţine de buna finanţare a sistemului sanitar, pentru că nivelul de salarizare al medicilor este necorespunzător şi determină, printre altele, şi exodul în străinătate al profesioniştilor din sănătate.