Conducerea Depozitarului Central va putea reduce comsioanele fără aprobarea în AGA

0

„Până acum, pentru orice modificare de tarife trebuia să primim aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor, însă, după ce a apărut şi concurenţa, Consiliul de Administraţie trebuie să aibă o libertate mai mare în decizii. Această libertate ne permite să modificăm, să negociem unele tarife pe care le practicăm, în cazurile în care avem unii clienţi mai mari. AGA a statbilit că acualele tarife sunt valorile maxime pe care le putem practica, iar creşterea lor nu va fi posibilă decât cu acordul acţionarilor”, a afirmat Pop.

Pe ordinea de zi a AGA de vineri figura şi modificarea unor tarifelor, printre care şi reducerea de peste cinci ori a comisionului pentru decontarea tranzacţiilor cu acţiuni, de la 0,095% la 0,017%, introducerea unor taxe minime pentru înregistrarea cesiunii titlurilor la societăţi nelistate. Acţionarii au decis, însă, să amâne discuţiile pe această temă pentru o viitoare AGA.

Reducerea comisionului la decontare viza şi tranzacţiile cu drepturi de alocare şi unităţi de fond. Totodată, conducerea Depozitarului Central a propus acţionarilor şi scăderea de peste şase ori a tarifului încasat pentru decontarea operaţiunilor cu obligaţiuni, de la 0,025% la 0,004%.

Pe lista modificărilor figura şi introducerea unor comisioane fixe suplimentare la operarea tranzacţiilor cu acţiunile unor societăţi nelistate, precum Fondul Proprietatea. Propunerea era ca Depozitarul să încaseze un tarif minim plus o cotă parte din valoarea care depăşeşte cuantumul unor sume prestabilite.

Depozitarului Central are 28 de acţionari, dintre care Bursa de Valori Bucureşti este cel mai mare, controlând peste 57% din titluri. În acţionariat se mai regăsesc cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), BRD (BRD), Bancpost, Raiffeisen Bank, ATE Bank România şi fondul de investiţii Broadhurst Investment.

Exceptând Depozitarul Central, care face parte din grupul de societăţi BVB, pe piaţa de capital din România mai activează Depozitarul Sibex, al bursei de la Sibiu. Depozitarul Sibex şi-a început activitatea în luna ianuarie, odată cu lansarea pieţei la vedere a bursei de la Sibiu.