CONFERINŢA NEWS.RO – Secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice: Statul român deţine 216 companii, ceea ce reprezintă undeva pe la 7% din PIB-ul României, şi au 83.000 de angajaţi

0
CONFERINŢA NEWS.RO – Secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice: Statul român deţine 216 companii, ceea ce reprezintă undeva pe la 7% din PIB-ul României, şi au 83.000 de angajaţi

”Statul român deţine 216 companii, ceea ce reprezintă undeva pe la 7% din PIB-ul României, generat de aceste companii, şi angajează undeva la 83.000 de angajaţi. Din punctul meu de vedere este un lucru extrem de important pentru că există o implicare strategică a statului, în special în anumite sectoare de activitate cum ar fi energia şi în care statul poate să joace un rol important, atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional”, a declarat joi Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, în cadrul “RoInvest”, eveniment organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

În ultimele luni, Guvernul a decis reducerea distribuirii de dividende înspre bugetul central, pentru a susţine investiţiile la  nivelul unor companii strategice. Dintre companiile energetice, acesta a menţionat Romgaz şi Nuclearelectrica şi Antibiotice Iaşi, din sectorul sănătăţii, care au beneficiat de reduceri de dividende, de la 90% la 50%, ceea ce a dus la un plus de capital de 900 milioane lei pentru investiţii pentru aceste companii.

”Eu cred că ceea ce ne lipseşte în cadrul autorităţilor publice este o anumită expertiză tehnică în pregătirea proiectelor. De aceea, suntem în strânsă legătură cu instituţiile financiare internaţionale, Banca Europeană de Investiţi, Fondul European de Investiţii, Banca Mondială, pentru a pregăti câteva proiecte din punct de vedere tehnic, astfel încât ele să fie finanţate printr-un parteneriat public-privat. Pentru a fi interesante, trebuie să fie interesante şi din punct de vedere financiar, să genereze un anumit cash-flow. Eu încerc să găsesc cât mai multe surse de finanţare în afara bugetului. Deşi avem anul acesta un buget excepţional pentru investiţii, de 88 miliarde, cred că e record în ultimii ani. Avem şi acel sprijin pentru România de 17 miliarde lei, pentru investiţii şi dezvoltare, dintre care 60% a fost deja implementat. Avem PNRR, de 29 miliarde euro, reprezentând 13% din PIB-ul României”, a declarat joi Mihai Călin Precup.

În afară de acestea, este important să demarăm proiecte cu personalitate juridică distinctă de cea a Guvernului şi a bugetului central şi să fie mobilizate resurse din partea privatului, mai spune secretarul de stat.

”Rolul unui Guvern este de a identifica proiecte prioritare pentru România, de a le structura finanţarea şi după aceea să lase privatul de multe ori să le gestioneze şi să le dezvolte. Rolul unui Guvern este să se asigure ca orice ban investit să aibă un efect multiplicator, astfel încât să avem un impact mai mare asupra economiei reale”, a adăugat secretarul de stat.

Acesta afirmă că este nevoie de resursă umană de calitate care să se implice în proiecte naţionale şi în instituţiile statului.

Evenimentului “RoInvest” este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Partener principal al evenimentului este , iar parteneri sunt  şi .

Mai multe detalii despre eveniment la: