Conflict între Guvernul francez şi Google

0

Să începem prin a spune că Franţa este ţara în care a apărut conceptul de „drept de autor” şi mai este ţara care a inspirat o cu totul altă filozofie în privinţa dreptului de autor decât în lumea anglo-saxonă. De unde şi convingerea editorilor de presă francezi, dar şi a multora dintre colegii lor din Germania sau Italia, de exemplu, că trebuie plătiţi pentru materialele extrase din presa franceză, germană şi italiană şi puse la dispoziţia publicului mondial prin intermediul motorului de cercetare Google.

 

De partea sa, Google consideră însă că le face o favoare acestor ziare şi acestor editori europeni şi spune: dacă mă obligaţi să plătesc, nu mai dirijez publicul internaţional spre sursele europene. Discuţia este oricum mai veche în ce priveşte informaţiile care circulă liber pe Internet în privinţa modului în care ar trebui furnizate. Unii demnitari francezi se declară, de exemplu, scandalizaţi că firma Google nu plăteşte impozite în Franţa, deşi câştigă sume colosale în această ţară. Există voci care cer, pornind de la cazul Google, o armonizare a fiscalităţii europene, scriu cei de la RFI.ro

 

În orice caz, într-un fel sau altul, aceste probleme au fost abordate luni de François Hollande şi de patronul Google, Eric Schmidt, primit timp de 40 de minute la Palatul Elysée. El a ieşit însă fără să facă vreo declaraţie. Franţa doreşte să calmeze însă jocul şi să găsească un teren de înţelegere cu Google. Agenţia France Presse subliniază că şeful statului francez este favorabil adoptării unei legi care să oblige Google să împartă beneficiile obţinute prin informaţia pusă pe web. Printre consilierii preşedintelui, unii sunt însă de altă părere şi consideră că legea va fi total inoperantă.

 

Berlinul a adoptat deja la sfârşitul lunii august o lege prin care motoarele de cercetare sunt obligate să verse comisioane editorilor, dar legea nu a fost încă adoptată de Parlamentul german. Ministrul francez al Culturii, Aurélie Filippetti, nu ascunde faptul că în faţa lui Google trebuie să fii puternic şi salută faptul că mai multe ţări europene sprijină Franţa în acest demers, prin care i se cere gigantului numeric să respecte şi munca altora.