Consumatorii de gaze și de electricitate ar trebui să fie foarte îngrijorați! ”Situația nu este deloc roză”

0

Cu doar o zi înaintea finalizării etapei Post Liberalizare, situația din piața de gaze și din cea de electricitate nu este una ”deloc roză”. Pe piața consumatorilor non casnici, presiunile unor furnizori, determină disperare și furie în rândul consumatorilor, și prețuri mai mari, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Conform acestuia, pe piața consumatorilor casnici, ofertele perfide îi pune în încurcătură inclusiv pe cei care se pricep la această piață.

Numărul consumatorilor casnici care se găsesc în piața concurențială este:

  • piața gazelor naturale: total consumatori: 3,9 milioane, din care consumatori în piața concurențială: 1,4 milioane
  • piața energiei electrice: Total consumatori: 8,9 milioane, din care consumatori în piața concurențială: 4,28 milioane

Chiar dacă aceste date nu arată rău, refuzul ANRE de a se da publicității statisticile esențiale, cele care măsoară cu adevărat succesul sau eșecul liberalizării. Respectiv nu se prezintă numărul celor care și au schimbat furnizorul (rămânerea la același furnizor și schimbarea indicativului din factura din Piață Reglementată în Piață Concurențială nu dovedește câtu-și de puțin un pas înainte făcut înspre o Piață Liberă).

În baza unor surse din piața de gaze și energie electrică, Asociația Energia Inteligentă a estimat că în fapt cca 6,4% din consumatorii totali de gaze naturale și au schimbat funizorul și cca 9,1% din consumatorii totali de energie electrică și au schimbat furnizorul. Adică, majoritate consumatorilor au rămas la același furnizor, acceptând un preț propus de acesta (adică aproape cum era în piața reglementată)

Grav este că în Barometrul Securității Energetice, realizat de INSCOP RESEARCH în iunie 2021, se arăta că 57,8% refuză categoric schimbarea actualului furnizor de gaze naturale și 53,7% nu iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică (adică exact numărul consumatorilor casnici de gaze si electricitate care în prezent nu sunt în piața concurențială). Și acest sondaj a fost realizat înaintea ca în piață să apară furnizorii care să ceară rezilierea unilaterală și fără un motiv bazat pe clauzele contractuale a contractelor sau să ceară măriri de preț în afara prevederilor contractuale. Probabil, dacă practicile existente astăzi în piață vor continua, vom asista la refacerea concentrărilor locale de consumatori la foștii furnizori reglementați, moment în care cineva poate pune la îndoială inclusiv noțiunea de ”liberalizare”.