Contrabanda cu ţigări a scăzut cu 2,3 puncte în martie, la 33,9% din piaţă

0

În primele două luni, produsele de contrabandă ajungeau să deţină 36.2% din piaţă, devenind astfel cel mai important jucător. Scăderea este determinată în cea mai mare măsură de de iniţiativele aplicate de autorităţi pentru stoparea contrabandei, o importanţă semnificativă având-o propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 202/2010 prin care se interzice vânzarea de ţigarete în duty free-uri, potrivit unui comunicat în care sunt prezentate rezultatele studiului.

„Faptul că piaţa ţigărilor de contrabandă a scăzut reprezintă un semnal pozitiv. Ultimele măsuri luate de autorităţi au reprezentat o lovitura dată pieţei ilegale, iar din estimările noastre cele 2 procente pot fi convertite într-o suma echivalentă cu aproximativ 20 milioane de euro, care intră la bugetul de stat. Totuşi, produsele de contrabandă acoperă în continuare o cotă foarte mare a pieţei atât în profit, cât şi în volume”, a declarat Adrian Popa, Head of Corporate & Regulatory Affairs South East Europe British American Tobacco.

Potrivit estimărilor celor doi producători, bugetul de stat ar putea înregistra pierderi de 1 miliard de euro din cauza contrabandei de ţigări doar în anul 2010.

Studiul realizat de compania de cercetare Novel Research arată că fenomenul de contrabandă cu ţigarete are mai degrabă un specific regional decât unul naţional şi are cea mai mare amploarea în partea de nord-est a ţării. De altfel, aceasta este şi singura regiune care înregistrează o creştere pronunţată a comerţului ilicit în perioada analizată, de la 52,8% la 59,5%, cauzată în principal de ţigaretele provenite ilegal din Republica Moldova.

Pe de altă parte, cea mai mare descreştere a acţiunilor de contrabandă, de 5,3%, a fost înregistrată în partea de sud-est a ţării. În vest, vânzările ţigaretelor de contrabandă cumpărate din duty free-uri au avut o scădere încurajatoare, de 6,4%.

În ceea ce priveşte desfacerea ţigaretelor de contrabandă, vânzătorii ambulanţi reprezintă cea mai importantă sursă de achiziţionare a produselor ilegale – 43% din piaţă, fiind urmaţi de pieţe şi magazinele mici de cartier.

Dintre zonele de provenienţă a produselor de contrabandă, Republica Moldova este lider, volumul ţigărilor aduse din această ţară urcând în martie cu 6,1%, urmată de duty free-uri şi de Ucraina.

Procentul ţigărilor de contrabandă provenite din duty-free-uri a scăzut de la 27,4% la 25%, o consecinţă directă a ordinului Ministerul Finanţelor care interzice vânzarea ţigărilor şi băuturilor alcoolice în magazinele duty-free, precum şi obligativitatea lichidării stocurilor de ţigarete şi băuturi distilate de catre comercianţi în 45 de zile de la data intrării în vigoare a prevederilor acestuia (9 februarie).