Contractele bilaterale (băieţii deştepţi) nu vor mai fi excluse din noua legislaţie

0

Noua Lege a energiei electrice şi gazelor naturale va fi modificată în urma sesizărilor venite din partea operatorilor din piaţa de electricitate. Astfel, vor fi permise contractele bilaterale încheiate prin negociere directă atât pentru operatorii de stat cât şi pentru cei privaţi. Deşi prevederile noii legi aveau ca raţiune tocmai eliminarea de pe piaţă a posibilităţii încheierii unor contracte de tipul celor ale “baieţilor deştepţi”, s-a constatat că prin interzicerea acestora se reduc mult posibilităţile de tranzacţionare, a explicat directorul general în ANRE, Viorel Alicuş.

 

 

“Este adevarat că aşa cum este formulat articolul conduce la blocarea unor tranzacţii, mai exact reduce mult posibilităţile de tranzacţionare şi pe piaţa internă şi în zona de import-export”, a declarat Alicuş. “S-a ajuns la concluzia că ar fi utilă o iniţiativă de modificarea legii în sensul permisiunii tranzacţiilor bilaterale.”

 

 

Viorel Alicuş a precizat că permisiunea încheierii unor astfel de contracte se va face cu introducerea unui sistem transparent şi strict de monitorizare a tuturor tranzacţiilor din piaţă. Toţi jucătorii de pe piaţa energiei vor fi obligaţi, prin reglementări, să facă raportarea cantităţilor şi preţurilor prevăzute în contracte.

 

 

“În acest context pare că soluţia, dacă vreţi, este într-un format asemănător cu cel prezentat de Asociaţia furnizorilor dar trebuie însoţită de forme de raportare şi de control care să asigure o transparenţă aşa cum a fost scrisă în articolul 23, a explicat Alicuş.

 

 

Oficialul ANRE a mai spus că deşi vor fi permise contracte bilaterale negociate direct, posibilitatea ca istoria să se repete şi să asistăm la tranzacţii făcute de producătorii de stat la preţuri dezavantoajoase este exculsă.

 

 

“Această problemă a transparenţei pieţei şi a băieţilor deştepţi este legată şi a fost legată în 2003 când au început astfel de contracte, de inexistenţa unui preţ de referinţă în piaţă. Cred că România a depăşit acest stadiu şi avem o piaţă cum e cea de la OPCOM, funcţională şi care nu a fost contestată în niciun fel şi avem un preţ de referinţă în piaţă. Va fi foarte greu să fie încheiate pe viitor contracte care să fie îndepărtate de acest preţ de referinţă”, a explicat Alicuş.

 

 

 

Deşi nu sunt în totalitate de acord cu prevederile legate de raportările pe care trebuie să le realizeze, către ANRE şi OPCOM, furnizorii s-au împăcat cu ideea transmiterii informaţiilor legate de preţurile din contracte.

 

 

“La noi s-a dorit ca aceste lucruri să fie mult mai aproape de momentul tranzacţiei şi s-a dorit să fie raportare şi la opertorul de piaţă. Suntem de acord cu această raportare la operatorul de piaţă pentru a fi cunoscute toate tranzacţiile. Nu ni se pare foarte ok să fie şi raportări de preţ, cu cele privind cantităţile nu avem nici o problemă. Sigur că dacă se va dori va fi şi raportare de preţ pentru că este o prevedere legală pe care o vom face”, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei furnizorilor de energie electrică din România.