Contribuţiile de asigurări sociale plătite de angajaţi şi angajatori cresc din 1 februarie cu 3,8%

0

Bugetul asigurărilor sociale de stat, excedentar până în octombrie 2008, a trecut pe deficit în noiembrie, cu un minus de 604 milioane lei. Pentru întregul an 2008, Finanţele au prevăzut, în schiţa de buget transmisă sâmbătă partenerilor sociali, un deficit la bugetul de pensii de 725,8 milioane lei.

Joi, Guvernul a anunţat că majorează contribuţiile de asigurări sociale cu 3,3 puncte procentuale, astfel încât să revină la nivelul celor aplicate în prima parte a anului 2008.

Prin decizia Finanţelor de a majora peste nivelul luat iniţial în calcul de guvern, bugetul asigurărilor sociale devine excedentar, cu un plus de 221 milioane lei în acest an, faţă de un deficit de 70 milioane lei, cât s-ar fi obţinut cu o majorare cu doar 3,3 puncte procentuale.

Un alt plus de încasări se obţine şi prin blocarea contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) la 2% în acest an, fiind anulată creşterea la 2,5% din programarea anterioară.

"Prin majorarea cotei contribuţiilor de asigurări sociale la 31,3%, bugetul asigurărilor sociale va beneficia practic de creşterea cu un punct procentual a contribuţiilor plătite către stat, întrucât se câştigă atât din diferenţa faţă de nivelul anunţat de guvern în urma şedinţei de joi, de 0,5%, cât şi din blocarea transferului de 0,5% a cotei către pensiile private", a precizat duminică, pentru NewsIn, liderul Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

Proiectul de buget transmis sâmbătă de Finanţe sindicatelor şi patronatelor va mai fi discutat luni cu partenerii sociali, însă blocarea contribuţiei pe pilonul II a fost propusă chiar de sindicate, tocmai pentru a susţine bugetul pubic de pensii.

Astfel, pentru anul 2009, cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă datorată de angajator va fi de 20,8%, iar cea datorată de angajaţi de 10,5%.

Totodată, proiectul bugetului asigurărilor sociale prevede o creştere a contribuţiilor de asigurări sociale pentru condiţii deosebite de muncă de la 32,5% în luna decembrie la 36,3% şi o majorare a cotelor de contribuţii plătite de angajaţi şi angajatori pentru condiţii speciale de muncă de la 37,5% la 41,3%.

Atât în cazul condiţiilor deosebite de muncă, cât şi pentru condiţii speciale de muncă, cota de contribuţie aferentă angajatului este de 10,5%.

Cotele de contribuţii datorate de angajatori în funcţie de clasa de risc potrivit prevederilor Legii nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc de la 0,15 la 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

Punctul de pensie creşte la 718,4 lei în aprilie şi la 732,8 lei în octombrie

Potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009, valoarea punctului de pensie va creşte cu 3% începând cu 1 aprilie, urmând să ajungă la 718,4 lei, şi cu 2% de la 1 octombrie, la 732,8 lei.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009 este de 1.693 lei.

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii prevede venituri de 40,13 miliarde lei şi cheltuieli de 39,909 miliarde lei, cu un excedent de 221 milioane lei.

Vineri, ministrul Muncii, Marian Sârbu, preciza pentru NewsIn că bugetul asigurărilor sociale prevede un deficit de 70 milioane lei, însă suma era calculată la o creştere a contribuţiilor sociale cu 3,3 puncte procentuale. (NewsIn)