Corina Vințan: Am fost sunată de spitale din provincie care nu au nimic!

0

Dragii mei, pentru ca in business-ul meu ma ocup de relationarea si comunicarea cu autoritatile, primesc multe telefoane de la spitale, de la medici in principal, de la cei care se afla in linia intai a acestui urias efort de stapanire a pandemiei. M-au sunat primari din provincie, directori de spitale etc.

Cele mai multe intrebari se refera la quasi absenta echipamentelor corecte de protectie, in toate spitalele, chiar si la cele in care sunt internati cei confirmati cu coronavirus.

Am incercat sa inteleg fenomenul, vorbind cu directorul Unifarm, cu premierul, cu membri ai celulei de criza si inteleg urmatoarele lucruri:

  1. 1. Pana acum s-au folosit stocuri vechi de 5 ani de cand Romania se ocupa de prevenirea Ebola. Aceste stocuri s-au epuizat.
    2. In cazul pandemiei, singurul importator este statul roman, care incearca prin toate caile sa ajunga la furnizorii mondiali de echipamente. Fie ca sunt licitatii internationale, fie pe relatii bilaterale, se incearca importuri masive care sa acopere lipsurile. Remarc activitatea ambasadelor noastre in incercarea de a gasi un loc in fata Romaniei in aceasta competitie. Importul care urmeaza din Germania este un exemplu, felicitari Emil Hurezeanu.
    3. Importatorul principal este in acest Unifarm, care are un sistem relational constituit si care se inscrie in licitatii permanent. Vor aduce aparatura si echipamente in scurt timp. In licitatii, Romania nefiind tara cea mai bogata, poate fi pusa in situatia de a fi surclasata de oferte mai bune ale altor tari.
    4. Unifarm vinde aceste produse spitalelor, pt ca Unifarm este o companie de stat care la randul sau trebuie sa se sustina financiar. S-au comentat preturile Unifarm, ca sunt mari. Inteleg ca Unifarm plateste la randul sau oricat pentru a reusi achizitii.
    5. Timpul nu are rabdare si toate spitalele cauta alte surse de aprovizionare. Am fost sunata de spitale din provincie care nu au nimic! Incearca sa stranga bani prin fundatii pentru a face achizitii. Cu toate acestea, importurile in acest moment se fac in baza unor relatii stat-stat, deci nimeni altul decat statul nu va putea importa cantitati de milioane de unitati. In plus, statele furnizoare nu vor exporta cantitati mici.
    6. Ramane de clarificat regimul donatiilor. Personal doresc sa constitui un fond, dar acest lucru nu inseamna ca voi putea face achizitii. Achizitiile le va face tot Ministerul Sanatatii.
    7. Au aparut multe oferte de echipamente de protectie in piata privata. Donatorii pot cumpara de la acestia si livra spitalelor. Probabil preturile vor fi semnificative.
    8. Se face si specula! Adica o mascuta doua la colt de strada. Nu cunosc provenienta acestor produse.

In incheiere, va rog sa mi adresati in continuare toate intrebarile posibile si voi incerca sa gasesc sau sa facilitez un raspuns si o rezolvare.

Trebuie sa apreciem activitatea acestor oameni, cei care sunt in campul de lupta, in spitale, la 112, cei care guverneaza inte un moment de maxima criza, celula de criza inter-ministeriala, donatorii ( nu f multi), companiile private care si-au oferit ajutorul, voluntarii care sunt pe strazi si mai ales populatia care a inteles ca trebuie sa stea acasa. Populatia este de fapt factorul decisiv! Noi vom hotara soarta razboiului.