x


  • EUR
    4.8573
    USD
    4.1038
string(11) "actualitate"

Coronavirusul e aproape de final? Un epidemiolog a spus totul: Mai sunt două săptămâni

Epidemiologul Molnar Geza vine cu noi precizări pentru români, în ceea ce privește creșterea cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 12.07.2020, 8:36

Epidemiologul Molnar Geza susține că trecem printr-o “revenire” a primului val de îmbolnăviri, care va trece în maxim două săptămâni.

Totodată, acesta consideră că izolarea este un act medical, iar carantina unul administrativ, astfel, persoanele infectate trebuie izolate pentru a nu răspândi virusul.

„În momentul de faţă nu discutăm de o stare epidemică generală pe întreg teritoriu al ţării sau respectiv la întreaga populaţie a României. (…) Suntem la o redeşteptare a valului sau respectiv o revenire a valului, care, în momentul de faţă, circulă prin focare, pentru că jumătatea din cazuistica înregistrată în ultimele două săptămâni arată o creştere de 34%, după datele OMS. În cele 14 zile anterioare zilei de data de 9 iulie, am înregistrat o creştere de 38% şi indicele de reproducere este 1,1%, care nu este favorabilă.

Fără nicio discuţie, ar fi ideal să fim sub 1, dar nu este nici atât de prăpăstios, încât să ne facem alte gânduri decât aceea de a respecta fiecare individual mijloacele posibile de protecţie, pentru că aici nu există niciun tratament specific, Sunt optimist. Anticiparea mea este că şi acest al doilea vârf va fi depăşit în maxim două săptămâni şi va începe fără nicio discuţie o scădere”, a declarat Molnar Geza la Digi24.

Legat de starea de urgență, epidemiologul nu consideră că aceasta se mai impune să fie folosită în acest moment și că nu va scădea în niciun fel numărul de cazuri de infectare.

“Posibilitatea reintroducerii stării de urgenţă nu va rezolva mare lucru, în sensul evoluţiei cazuisticii şi înregistrării cazuisticii”, a mai spus Geza Molnar.