Leul slab a mâncat din profituri la Cotnari

0
Potrivit acestuia, scăderea profitabilităţii a fost determinată de devalorizarea leului şi de creşterea ponderii, în totalul unităţilor vândute, a produselor cu valoare adăugată.

„Devalorizarea monedei naţionale şi-a pus amprenta asupra valorii inputurilor. Întrucât o bună parte a elementelor de producţie se raportează la cursul leu/euro, creşterea cursului de schimb a condus la creşterea costurilor. Creşterea costurilor coroborată cu faptul că nu am procedat la mărirea preţurilor de comercializare a produselor noastre au condus la diminuarea profitabilităţii”, a explicat Serghiuţă.

Sergiuţă a mai spus că în ceea ce priveşte cifra de afaceri a companiei, în primele şase luni din 2009, aceasta a crescut cu 2,4%, la 52.020.000 lei, după ce în perioada similară din 2008, Cotnari a obţinut afaceri de 50.800.000 lei.

De asemenea, în primul semestru al acestui an Cotnari a vândut cu 1,8% mai multe unităţi, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 6.340.000 butelii, faţă de 6.230.000 butelii.

„Datorită specificului podgoriei şi a tehnologiilor de prelucrare aplicate, costurile de producţie, la Cotnari, sunt ridicate. Având în vedere coordonatele economice actuale, ce au orientat consumul de vin către produse cu o valoare adaugată redusă, suntem nevoiţi să operăm cu o marjă de profit minimă. De aceea, cu toate că numărul de unităţi vândute a înregistrat o uşoară creştere, cifra de afaceri a crescut, însă profitabilitatea a scăzut”, a explicat directorul de marketing al companiei.

Acesta a adăugat că după evoluţia din semestrul întâi, poate estima că, în acest an, Cotnari îşi va atinge obiectivul fixat, de a vinde cu 5% mai multe unităţi decât în 2008.

„La finele anului trecut, ne propuneam pentru acest an creşterea numărului de unităţi vândute cu 15%. După evoluţia vânzărilor din primul trimestru, când numărul de unităţi vândute a scăzut cu 11%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, a fost revizuit planul de afaceri. Noul obiectiv a fost creşterea numărului de uniăţi vândute cu 5% în anul 2009, faţă de anul 2008. Rezultatele obţinute în cel de-al doilea trimestru al primului semestru, când vânzările au înregistrat o creştere cu 12,8%, au făcut posibilă apropierea de noul obiectiv”, a mai explicat Răzvan Serghiuţă.

În primele trei luni ale acestui an, Cotnari a obţinut un profit de 590.000 de euro, în scădere cu 15,7% faţă de trimestrul I din 2008, şi o cifră de afaceri de 6,7 milioane euro, mai mică cu 4,2%.

Serghiuţă menţiona recent că producătorul de vinuri Cotnari şi-a revizuit estimările privind cifra de afaceri pe acest an şi vizează menţinerea businessului la o valoare similară cu cea din 2008, respectiv 30 de milioane de euro, după ce iniţial a preconizat o creştere de 10%.

Principalii competitori ai Cotnari sunt Vincon Vrancea, Murfatlar, Cramele Recaş şi Jidvei.