COVID-ul înghite o parte din pensiile speciale

Aproximativ 40 de milioane de lei, reprezentând pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi, au fost transferaţi în Fondul de Rezervă Bugetară pentru anul 2021, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, pe Facebook.

 

Această sumă, potrivit oficialului Guvernului, va putea fi astfel folosită acolo unde „avem nevoie urgentă, respectiv pentru lupta împotriva pandemiei Covid-19 şi sprijinirea celor vulnerabili”.

 

Pensiile speciale, interzise pentru parlamentari

 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor. Actul normativ elimină pensiile speciale pentru parlamentari. La jumătatea lunii februarie, Parlamentul a adoptat cu amendamente proiectul iniţiat de PSD şi a respins proiectele USR PLUS şi PNL pe aceeaşi temă. Prin acest act normativ articolele 49 şi 50 din Legea statutului deputaţilor şi senatorilor se abrogă.

 

Citește și: Singurul OM din România care poate elimina toate PENSIILE SPECIALE

pensii speciale
Fondul de rezevă va primi sume importante

Foștii parlamentari își vor pensiile înapoi

În ultimele zile, 122 de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, solicitând instanțelor să le oblige la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021. Printre politicienii cu notorietate care au apelat la justiție se numără Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă (PSD), Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean (PDL/PNL).

Într-o parte dintre aceste procese, acțiunile au fost depuse prin intermediul Casei de Avocatură Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners, una dintre cele mai renumite de pe piața de profil.

 

Bugetul paralel

Ministrul Nazare susține că banii de la pensiile speciale sunt pentru lupta anti-Covid-19. Ani de-a rândul, fondul de rezervă a funcționat ca un buget paralel pentru guverne, indiferent de culoare. Acestea s-au înfruptat din banii din fondul de rezervă și din cel de intervenție fără ca să existe o situație de urgență. S-au acordat sume primăriilor, pentru diverse investiții, pentru biserici etc. pentru că legislația nu este foarte clară în ceea ce privește utilizarea acestor fonduri. Aceste fonduri au fost însă dintotdeauna și de către toate guvernele utilizate ca buget paralel. Cu alte cuvinte, indiferent de ce se vota în Parlament prin legea bugetului, Ministerul Finanțelor și premierul aveau aceste pârghii da dea cui voiau și când voiau. Anual erau prevăzute prin lege câteva zeci, sute milioane de lei pentru aceste fonduri. La finalul anului, se ajungea ca prin ele să  fie cheltuite miliarde așa cum dispuneau Finanțele și premierul. Evident că în majoritatea cazurilor nu erau nici urgențe, nici neprevăzute. Cum se ajungea la aceste sume deși erau prevăzute unele mult mult mai mici? Pentru că aceste fonduri sunt cele în care se vărsa alte fonduri necheltuite.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed