AcasăEconomieBanciCresc ratele creditelor cu 66%. Jumătate de milion de români sunt afectați

Cresc ratele creditelor cu 66%. Jumătate de milion de români sunt afectați

Ratele creditelor ipotecare cu dobândă legată de Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) vor fi de la 1 aprilie 2023 mai mari cu 66% peste nivelul de la începutul lui 2022, pentru că evoluția IRCC a fost ascendentă. IRCC va fi de 5,99%, iar rata va ajunge la 2.289 lei pentru un credit de 300.000 de lei pe 30 de ani contractat în ianuarie 2022. În prima lună din anul trecut, rata era 1.378 lei.

În acest ritm, IRCC ar putea depăși ROBOR. Vechiul indice, pe baza căruia se calculează dobânzile la creditele mai vechi de aprilie 2019, a scăzut la 6,95%. În același timp, analiștii se așteaptă ca noul indice, folosit pentru creditele imobiliare din ultimii 4 ani, să crească din aprilie.

În acest moment, IRCC este 5,71%, față de 4,06% în decembrie anul trecut. Pe de altă parte, după maximul atins în luna octombrie, de 8,21%, indicele ROBOR la trei luni este în scădere. A ajuns în prezent la 6,95% pe an, iar asta se va traduce în următoarea perioadă și în rate puțin mai mici pentru românii care au credite în lei. 

Veștile sunt mai puțin bune pentru românii care au rate calculate în funcție de IRCC, pentru că noul indice va atinge vârful în luna aprilie, spune purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. El estimează că următorul nivel al IRCC va fi de puțin peste 6% și spune că ratele la credite nu vor scădea prea curând. „IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o întârziere de 6 luni. Va fi probabil la vârf la următoarea scadență care începe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu înseamnă că vor coborî dobânzile rapid la 1% așa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu că nu ne dorim”, a declarat Dan Suciu la Europa FM. În ultimul an, cel puțin 18.000 de români au cerut și au obținut de la bănci înlocuirea ROBOR cu IRCC în calculul ratelor. În total, circa 500.000 de români au credite cu dobândă calculată cu IRCC.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.