Cristian Ghinea (USR): La 12 ani după ce PSD a promis spitale regionale, Ciolacu taie panglica azi la lucrări de pregătire a terenului la Craiova

„PSD şi PNL au pierdut 1,4 miliarde de euro pentru spitalele regionale şi judeţene, din fondurile de coeziune şi din PNRR, pentru că guvernele conduse de PSD nu au fost în stare să înceapă proiectele la timp. La acest moment, doar pentru Spitalul Regional Iaşi a fost lansată licitaţia pentru lucrările propriu-zise, aceasta ea fiind însă contestată. Marcel Ciolacu ar trebui să lase fanfaronada tăierii de panglici pe câmpuri goale şi să pună mâna să construiască spitale pe bune”, a afirmat Cristian Ghinea, coordonatorul PNRR pentru România, conform comunicatului de presă al USR.

Cea mai mare parte a finanţării europene de 1,2 miliarde de euro pentru spitale a fost pierdută, fiind înlocuită cu bani din împrumuturi de la BEI. Adică nu luăm banii gratis, luăm cu împrumut:

– doar 219 milioane de euro vin de la UE.

– 923 de milioane de euro vor veni din împrumuturi de la BEI

– 250 milioane de euro pentru SRU Iaşi,

– 305 milioane de euro pentru SRU Cluj

– 368 milioane de euro pentru SRU Craiova;

– diferenţa va fi asigurată din bugetul naţional – cofinanţare.

În ultimii ani, fără să fi excavat o cupă de pământ, fără să fi pus o cărămidă, preţul la cele trei spitale a crescut:

– la Iaşi, de la 502 la 668 mil de euro

– la Cluj, de la 549 la 689 mil de euro

– la Craiova, de la 600 la 715 mil de euro.

USR prezintă cronologia acestei „mari păcăleli pesediste”:


• 2012, Victor Ponta promite în Programul de guvernare al PSD că după ce vor ajunge la guvernare va demara construcţia a celor 8 spitale regionale de urgenţă.

• 2016, patru ani mai târziu, Liviu Dragnea promite că cele 8 spitale regionale vor fi gata în 2020. Şi mai plusa şi cu un spital metropolitan la Bucureşti, în valoare de 1 miliard de euro.

• 2017, după ce câştigă PSD alegerile, din 8 spitale regionale mai râmân 3. Şi cel metropolitanul, pe care trebuia să-l construiască Gabriela Firea.

• Tot atunci, comisara de la PSD responsabilă de fondurile regionale, Corina Creţu, anunţa că studiile de fezabilitate vor fi gata în septembrie acelaşi an şi anunţa începerea construirii în 2018, pentru a nu pierde banii alocaţi de UE.

• 2018, ministrul PSD, Sorina Pintea, anunţa începerea construirii spitalelor, dar termenul de finalizare devenea 2023.

• 2019, aceeaşi Sorina Pintea anunţa că spitalele au fost amânate pentru după 2021, pentru că ar fi costat mai puţin. Şi anunţa că va trebui să aşteptăm încă 7 ani pentru finalizarea lor, adică 2026.

• 2019, decembrie, după ce iese PSD de la guvernare, se semnează contractul de finanţare pentru primul din cele 3 spitale regionale, cel de la Iaşi.

• 2020, Firea anunţă la finalul mandatului că din măreţul proiect al spitalului metropolitan a reuşit să finalizeze macheta.  

• 2022, ministrul PSD Alexandra Rafila promite că începe construcţia efectivă la cele 3 spitale regionale.

• 2023, doar două din cele 3 spitale regionale aveau proiect tehnic. Cel de la Craiova, cel cu ceremonia de azi, nu. Şi astăzi este tot cel mai întârziat dintre cele 3. Între timp, 2027 a ajuns cel mai optimist termen pentru finalizare.
 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed