Culmea crizei: Cristiano Ronaldo, pus gaj la bancă

0

Transferul jucătorului portughez de la Manchester United la Real Madrid s-a făcut la cel mai mare preţ din istorie: 80 de milioane de lire sterline sau 94 milioane de euro. Kaka a ajuns şi el la Real pentru 60 de milioane de euro. Suma de 76,5 milioane de euro a fost împrumutată de către clubul madrilen de la Caja Madrid care face parte conglomeratul Bankia. Restul de bani au venit de la Banco Santander, potrivit El Pais.

 

Acum, după ce creditele neperformante au lovit sectorul bancar din Spania, multe dintre bănci sunt dependente de finanţarea de la Banca Centrală Europeană, care oferă lichidităţi în schimbul unor garanţii. Faptul că o bancă este dependentă de finanţarea instituţiei europene şi nu poate găsi bani pe piaţă e un semn destul de prost privind sănătatea financiară a acesteia. De regulă, printre activele eligibile de către BCE se numără titlurile de stat şi titlurile garantate cu active (assed backed securities – ABS).

 

Bankia, care nu se află într-o situaţie prea confortabilă în privinţa solvabilităţii,  a luat împrumuturi de 772 de milioane de euro pe care le-a acordat corporaţiilor spaniole, printre care şi cel acordat către Real Madrid, şi le-a grupat într-un fond pentru a le trece printr-un proces de securitizare, astfel încât acestea să devină eligibile de către BCE.

 

Astfel, în scurt timp, „activele” Cristiano Ronaldo şi Kaka ar putea să garanteze împrumutul băncii spaniole de la BCE, după ce au garantat împrumutul echipei madrilene. Mai mult, BCE ar putea să îi preia pe cei doi, mai exact drepturile de joc ale acestora, în cazul în care Bankia ajunge în faliment.

 

Deşi probabil că nu s-a mai întâmplat cu fotbalişti până acum, procesul de securitizare este unul larg răspândit în rândul băncilor din Europa ori america. La sfârşitul anului trecut, în bilanţurile BCE se regăseau ABS de 480 miliarde de euro.