Crize economice bizare: Mania lalelelor din secolul XVII

Una din ele a avut la baza o bula speculativa a secolului XVII prin care laleaua a ajuns la un pret de cateva ori mai mare decat cel al pietei. Totul s-a intamplat dupa ce laleaua a fost introdusa in Europa, din Imperiul Otoman.

La acea vreme, botanistul olandez Charles de l’Ecluse a primit de la imparatul romano-german Ferdinand I o colectie de bulbi de lalea, care erau la randul lor primiti in dar de la sultanul Suleiman.

Charles de l’Ecluse a reusit sa arate ca laleaua se putea acomoda in climatul olandez. Fiind un produs rar intalnit, aceste flori devin foarte dorite de populatie. Insa cum lalelele au un anumit sezon in care infloresc, la acea vreme exista o concurenta foarte mare intre cumparatori, astfel incat s-au ajuns la preturi exorbitante.

Una din cele mai profitabile afaceri ale vremii

Lalele au inceput treptat sa devina chiar un lux. Daca salariul unui artizan in acele vremuri era de 300 de guldeni, iar o lalea costa pana 2.500 de guldeni, suma din care se puteau cumpara 240 de butoaie cu grau. La un moment dat, in 1635, cineva a cumparat 40 de lalele pentru 100.000 de guldeni. Citește mai mult despre mania lalelelor din secolul XVII pe Ziare.com

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed