Cseke: Medicii de famili nu au motiv să nu semneze acordul-cadru cu CNAS

0

„Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, nu sunt motive pentru un refuz al semnării acordului-cadru de către medicii de familie. Practic, toate problemele ridicate de medicii de familie sunt soluţionate ori prin modificarea contractului-cadru publicat ieri în Monitorul Oficial, ori prin normele la acest contract care se publică astăzi”, a afirmat Cseke Attila.

Acesta a spus că doleanţele medicilor au fost preluate aproape toate de către ministerul său. „Vă rog să faceţi comparaţie cu ce probleme au ridicat medicii de familie şi dacă ele sunt soluţionate sau nu pe plan legislativ. Peste 95% dintre ele sunt deja soluţionate”, a conchis ministrul.

Reprezentanţii medicilor de familie au anunţat oficial, miercuri, că nu semnează noul contract cadru şi că, de la 1 iunie, vor lucra în regim exclusiv privat, în afara contractelor cu casele de asigurări.

„Pentru început, în prima perioadă de protest, pacienţii vor fi primiţi şi consultaţi gratuit de către medici, iar dacă doresc accesul în sistemul de sănătate așa cum îl vede CNAS, îi vom îndruma către sediile caselor judeţene şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru că acolo sunt banii pe care îi plătesc pentru asigurări de sănătate”, se arată într-un comunicat al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi al Societăţii Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

În opinia medicilor de familie, modificările aduse contractului cadru, publicate la 31 mai 2011 în Monitorul Oficial, rezolvă câteva dintre numeroasele probleme cu care se confruntă sistemul medical, însă, proiectul de norme înrăutăţeste o situație deja dezastruoasă a medicinei de familie din România şi consfinţeste lipsa totală de contact cu realitatea a decidenţilor din sănătate.

„Nu au fost luate în considerare soluțiile noastre, nu am primit niciodată răspuns, nu au existat consultări, nici măcar pentru ultimul proiect de norme de pe 26 mai, propuse de CNAS. Propunerile noastre au fost depuse încă din luna martie la Comisiile de Sănătate din Camera Deputaților, dar au fost luate în considerare doar de Senat și transformate în amendamente la actele emise de Ministerul Sănătăţii, în ceea ce privește cardul de sănătate, centrele de permanență și reconversia profesională. Camera Deputaților este însă camera decizională”, se mai arată în comunicat.