Cu ochii la mișcările din abis. Misterele găurilor negre

0

Observațiile recente realizate asupra galaxiei M87 arată un flux de materie supraîncălzită chiar în centrul găurii negre.

Prima imagine a unei găuri negre a uimit lumea în 2019. Date noi ar putea ajuta acum să explice ce anume priveau radioastronomii – inclusiv detalii despre vâltoarea pe care o creează. Și într-o imagine actualizată, inelul portocaliu original al găurii negre pare acum mai subțire, datorită unui nou mod de a analiza datele existente, scrie nature.com.

Imaginea care a apărut pe primele pagini ale ziarelor din întreaga lume, în 2019, a arătat gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei M87, numită M87*. Prin ele însele, găurile negre nu emit nicio radiație, așa că ”gogoașa portocalie” (reprezentând emisii de lungimi de undă radio) trebuie să fi fost produsă nu direct de gaura neagră, ci de materia din vecinătatea ei, care este „supraîncălzită” și mișcată de câmpurile magnetice. „Fără vreo materie în jur, nici măcar nu ai vedea un inel”, spune Thomas Krichbaum, un radioastronom la Institutul Max Planck pentru Radio Astronomie din Bonn, Germania. „Ceva trebuie să radieze.”

O perspectivă diferită a fost publicată, anul acesta, în luna aprilie, în The Astrophysical Journal Letters, de astrofizicianul Lia Medeiros de la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton, New Jersey, și colaboratorii săi, care au reanalizat datele EHT din 2017 folosind un nou algoritm de învățare automată.

EHT a produs, de asemenea, diverse versiuni ale imaginilor M87*, inclusiv una care prezintă semnături ale câmpurilor magnetice, și a folosit date mai vechi pentru a arăta cum a evoluat inelul de-a lungul anilor, în imagini care pot fi combinate într-un film. Studiul efectuat în 2023 a inclus observații la o lungime de undă de 0,87 milimetri, care ar trebui să îmbunătățească și mai mult rezoluția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.