Cum am ajuns la un pas de razboi langa frontiera Romaniei

0

Acordul de Asociere cu UE

Pe 21 noiembrie 2013, presedintele ucrainean de atunci, Viktor Yanukovici, anunta ca refuza semnarea Acordului de Asociere cu UE in favoarea unor relatii mai stranse cu Federatia Rusa. Yanukovici acuza atunci ca respectarea standardelor europene ar fi costat Ucraina 20 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi fost peste puterile Kievului.

Actiunile Rusiei: Inainte de summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Rusia a amenintat deschis Ucraina cu sanctiuni economice, daca tara ar fi semnat Acordul de Asociere. Moscova impusese deja unele restrictii comerciale si sublinia ca e cel mai mare creditor al Ucrainei. Alte amenintari au fost legate de falimentul statal si de cresterea pretului la gaze.

Dupa refuzul lui Yankovici, Vladimir Putin a anuntat un credit de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina si o reducere a pretului la gaze naturale.

Actiunile Occidentului: Parlamentul European a adoptat o rezolutie transpartinica in care condamna presiunea exercitata de Rusia asupra Ucrainei. Parlamentul cerea Comisiei Europene sa aiba in vedere aplicarea de sanctiuni in cazul in care Moscova continua sa incalce reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului. Lideri politici europeni au condamnat santajul si presiunea Moscovei, au regretat decizia Ucrainei si au vorbit, pentru prima data intr-o lunga perioada, despre amintirea Razboiului Rece.

 

Citiți mai multe pe HotNews.ro.