Cum au plătit românii gaze mai scumpe în ultimii 10 ani

0

Instituţia de control a precizat că Ministerul Energiei că nu a urmărit aplicarea prevederilor care prevăd ieftinirea gazelor.

Mai exact, nu s-a aplicat o clauză care cerea „aplicarea, pentru prima perioadă de reglementare, a unei reduceri de 15% asupra tarifului de distribuţie a gazelor naturale stabilit de Autoritatea de Reglementare (abatere identificată în cazul Contractului nr. 6/2004 privind privatizarea SC Distrigaz Sud SA Bucureşti şi a Contractului nr. 7/2004 privind privatizarea SC Distrigaz Nord SA Târgu-Mureş)“, potrivit raportului pe anul 2014 al Curţii de Conturi, publicat recent.
Prima perioadă de reglementare desemnează intervalul 2005-2008. O reducere a tarifului de distribuţie ar echivala cu o scădere a preţului final plătit de consumatori. Investiţii şi eficienţă De asemenea, nu a fost aplicată nici reducerea tarifelor de distribuţie cu echivalentul câştigurilor dobândite din eficienţa noilor investiţii. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, acestea trebuiau cedate integral consumatorilor.
Astfel, Curtea de Conturi acuză că nu a fost realizată „cedarea, în întregime, consumatorilor de la începutul celei de a doua perioade de reglementare a creşterii eficienţei economice realizate de Societate în activitatea reglementată de distribuţie a gazelor naturale în prima perioadă de reglementare, care depăşeşte obiectivele de eficienţă stabilite în acest sens de Autoritatea de Reglementare“, potrivit raportului pe anul 2014. Aici este vorba doar de cazul Distrigaz Sud, adică a clienţilor racordaţi la infrastructura GdF SUEZ.

Citeste mai mult: adev.ro/o3qcyt